Generelt

Å dra på utveksling er en unik opplevelse, og det finnes mange grunner til at man bør ta steget ut i verden. Her har vi samlet noen av dem!

 • Du får lære et nytt språk flytende
  • Utveksling må være den beste måten å lære språk på.  Omringet av språket dagen lang, vil det være nesten umulig å ikke lære. Og du vil lære fort! Etter hvert vil du både kunne snakke, tenke og drømme på et nytt språk.
 • Du får oppleve en ny kultur
  • Kultur er mer enn språk, mat, musikk og vaner. Kultur speiler oppfatninger, holdninger, verdier og måten man ser verden på.   Ved å bli kjent med en kultur fra innsiden, lærer du hvordan andre mennesker tenker, handler og lever.
 • Du får lære mer om verden
  • Utveksling gir deg større innsikt i hvordan verden henger sammen. Du lærer å kommunisere og samarbeide med mennesker fra andre land, og å forstå kulturelle sammenhenger. Vi kaller det interkulturell forståelse.
 • Du får nye muligheter
  • På utveksling opplever du mye nytt som kan ende opp med å forandre livet ditt – på en positiv måte! Kanskje du endrer planlagte studier, eller oppdager en ny lidenskap for å reise? Utveksling inspirerer for resten av livet!

Søknadsprosess

Søknadsprossessen vår er enkel og oversiktlig. Hele søknadsprosessen foregår på vår søknadsportal. Søknaden består av to deler som begge skal fylles ut på engelsk.

 • Innledende søknad og reservasjon av plass
  • Den innledende søknaden er kort, med grunleggende informasjon om deg selv. Det er denne vi tar utgangspunkt i når vi avgjør om vi kan reservere plass til deg.
 • Internasjonal søknad og intervju
  • I den internasjonale søknaden vil du bli bedt om uttalelser fra blant annet foreldre, skole og lege. Det er lurt å bestille legetime tidlig da det ofte er litt ventetid.
  • Samtidig som du fyller ut internasjonal søknad, kontaktes du av frivillige for å avtale intervju. Intervjuet varer i ca. en time, og er på norsk. Her får vi sjansen til å bli litt bedre kjent med deg, samtidig som du får bli bedre kjent med AFS.

Med utgangspunkt i den internasjonale søknaden din og intervjuet, vurderer vi om vi kan bekrefte plassen din på programmet. Vi legger vekt på personlighet og motivasjon, i tillegg til at formelle krav om alder, helse og skoleprestasjoner må være oppfylt. Mer informasjon om kriteriene finner du her.

Søknaden vil også bli sendt til vertslandet dersom du får plass på programmet slik at de kan starte prosessen med å finne en vertsfamilie og skoleplass til deg. Det er derfor viktig at du fyller ut papirene nøye og er ærlig.

Les mer om søknadsprosessen her og finn en tidslinje/oversikt over de forskjellige stegene av prosessen her. Du finner også en veiledning til utfylling av søknaden i søknadsportalen.

Vertsfamilie

Etter at søknaden din er godkjent, vil den bli sendt til AFS i vertslandet som har ansvar for å skaffe vertsfamilie og skoleplass til deg. Når AFS i vertslandet ditt har funnet en familie som ønsker å ta imot deg og som de tror du kan trives hos, blir du søkt inn på den lokale skolen.

Så snart AFS Norge får beskjed, vil vi videreformidle informasjonen til deg. Det er veldig tilfeldig hvem som får familie først og sist, og vi gjør oppmerksom på at de fleste får familie i løpet av de siste månedene og ukene før avreise. Vår erfaring er at når du får familie ikke har noe å si for hvordan utvekslingsåret blir.

Noen utvekslingselever får først tildelt en såkalt velkomstfamilie. Velkomstfamilien er en midlertidig familie man bor hos til en permanent vertsfamilie er på plass. Så langt det lar seg gjøre får man en permanent vertsfamilie i samme område, slik at man kan fortsette på samme skole.

Skole og stipend

Ja. AFS er godkjent som utvekslingsorganisasjon av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir)  og Lånekassen, og det er mulig å søke om å få godkjent utvekslingsåret som et tellende skoleår i Norge. Dette gjelder bare vg1 og vg2. Det er ikke mulig å søke om godkjenning for vg3. Les mer her.

For foreldre

Sikkerhet, trygghet og trivsel for elevene våre er førsteprioritet for AFS. Alle AFS-land har kontor med lokale ansatte, som sammen med de frivillige følger opp alle elever under utvekslingen. AFS Norge samarbeider tett med AFS i vertslandet, i tillegg til AFS International, som har overordnet koordinerende ansvar for alle AFS-organisasjoner. AFS har konsekvente retningslinjer som gjelder for alle AFS-organisasjoner. Alle AFS-organisasjoner har også en vakttelefon hvor vi er tilgjengelige døgnet rundt.

Alle våre deltakere har en omfattende helseforsikring gjennom AFS Intercultural Programs. Denne forsikringen gjelder så lenge eleven er på programmet. I tillegg har AFS Norge tegnet reisegodsforsikring, innboforsikring og ansvarsforsikring for våre elever.

Beslutning om økonomisk stabilitet for AFS Norge Internasjonal Utveksling

AFS Norge Internasjonal Utvekslings høyeste besluttende organ er landsmøtet. Mellom landsmøtene er det høyeste besluttende organet landsstyret. Landsstyret har bekreftet at AFS Norge Internasjonal Utveksling har økonomisk stabilitet til å gjennomføre utvekslingsprogram for skoleåret 2024-2025.