years-experience access-alumni-network airfare airport-pick-up assistance-with-application-process community-service-placement continuous-support cultural-trips domestic-transport emergency-support field-trips global-competence-certificate grade-transcripts host-family-placement housing individual-contact-person internship-placement language-instruction meals medical-insurance orientations-during-your-time-abroad other pre-departure-orientation product-materials re-entry-orientation school-dipolma school-materials school-placement school-transport school-uniform stipend teaching-materials vaccinations visa-and-passport-fees visa-application-assistance world-wide-presence

Synes du den japanske kulturen er spennende? Har du lyst til å oppleve noe veldig annerledes? På utveksling med AFS får du mulighet til å bli kjent med kulturen fra innsiden, og lære hvordan mennesker i Japan tenker, handler og lever. Du bor hos en vertsfamilie og går på lokal skole. Utvekslingselever kan bli plassert i alle regionene i landet. De fleste bor hos familier som tilhører middelklassen. Les mer nederst på siden.

Endringer i avreise- og hjemreisedatoer og betingelser kan forekomme. Du får oppdatert informasjon i løpet av søknadsprosessen.

Greit å vite

 • Du må være mellom 15 år 0 måneder og 17 år 11 måneder (vinteravreise), eller mellom 15 år 5 måneder og 17 år 4 måneder (høstavreise), når programmet starter.
 • Du trenger ikke kunne japansk for å søke deg til Japan, men vi oppfordrer deg til å lære deg litt før du reiser.
 • AFS Japan kan ikke godkjenne søkere som er laktoseintolerante, glutenintolerante eller vegetarianere, da det gjør det svært utfordrende å finne vertsfamilie.
 • Fordi vertsfamiliene i Japan vil spise variert mat, er det viktig at søkere er innstilt på å spise ny mat.
 • På grunn av  skolesystemet, og fordi mange av de vanlige medisinene er ulovlige i Japan, kan ikke søkere med ADHD eller Asbergersyndrom godkjennes.
 • Det er vanskelig å finne vertsfamilier til søkere med allergier.
 • Tatoveringer og piercinger er ikke tillatt.
 • Høye AFSere bør også merke seg at japanske hus og leiligheter er små, og møblene og sengene kan være smale og korte. Derfor kan AFS Japan kun godkjenne søkere som er lavere enn 190 cm og veier under 100 kg.
 • Gutter med langt hår kan bli bedt om å klippe det kort i tilfeller hvor skoleuniformen på skolen de blir tildelt krever det.
 • Generelle krav til godkjenning av søkere finner du her.
 • AFS Norge tar forbehold om endringer.

Les mer om Japan

Vertsfamilie og samfunn

Du kan havne hvor som helst i Japan, men mest sannsynligvis i et av forstedene eller mer rurale områder. I de fleste japanske familier er matkultur viktig og måltider blir spist sammen. Det er ofte av høy prioritert at hjemmet holdes rent og ryddig, så det forventes at utvekslingseleven hjelper vertsfamilien med daglige gjøremål og aktiviteter. Sko skal aldri benyttes inne, så det er viktig å ta dem av, og eventuelt skifte til tøfler, før man går inn i noen hjem. I Japansk kultur har eldre en høy posisjon, så det er viktig å behandle dem med respekt.

Skole

Utdanning og akademiske prestasjoner har høy prioritet i Japan. Skolen starter i april og avsluttes i mars (mandag til fredag, 8.30 til 15:30). Du vil måtte bruke uniform på skolen og ta deg frem og tilbake fra skolen med sykkel, buss eller tog. Hvert år arrangerer skolene kultur- og sportsfestivaler som alle elevene deltar på. Etter endt skoledagen vil du delta i en tradisjon kalt souji – da samles hele skolen i 30 minutter for å rydde skolebygningen og skolegården. Etter dette er det vanlig at elever deltar på ulike aktiviteter som arrangeres på skolen.

Språk

Japansk er det offisielle språket, og det er en stor fordel og ha noe kjennskap til språket før man drar på utveksling til Japan. Å ha en grunnleggende kjennskap til engelsk vil også komme godt med. Ved ankomst vil vertsskoler og AFS lokallag tilby grunnleggende japansk-språkkurs.

Mat

Det japanske kostholdet består hovedsakelig av ris, nudler, friske grønnsaker, frukt, kjøtt (for det meste svinekjøtt og kylling) og sjømat. Måltider inntas med spisepinner. Ris og grønn te er en del av nesten hvert måltid. Til dessert kan du prøve tradisjonell wagashi, som inkluderer godbiter som mochi (en slags riskake) smaksatt med et søtt, rødt bønnesyltetøy.