Med fire offisielle språk (tysk, fransk, italiensk og romansk), er Sveits et ideelt sted for internasjonal utdanning. Sveitserne er kjent for sine prestasjoner i felt som finans, medisin og design.  De har en mykere side også, med en dyp kjærlighet til familien og naturen. Landets spektakulære landskap inkluderer de snødekte Alpene, gresskledde åser med beitende kuer, og 1500 glitrende, krystallklare innsjøer.

Skolen i Sveits krever hardt arbeid og fokus, så i ukedagene fokuserer elever på videregående vanligvis på lekser. De fleste er også opptatt av sport, musikk og andre fritidsaktiviteter etter skoletid. I helgene deltar tenåringer ofte på ulike arrangementer i lokalsamfunnet, som landsbyfestivaler og historiske feiringer. I Sveits er vennskap ofte veldig nære, og langvarige. Du kan definitivt se fram til mange muligheter til å gå på skiturer, fjellturer, og møte venner på kafeer.

 

AFS Sveits

Sveits’ Ambassade i Norge

Les mer om Sveits

Vertsfamilie og samfunn

Du vil mest sannsynlig bli plassert i et tysktalende område i en mindre by, men noen utvekslingselever blir plassert i storbyen eller på landsbygda. Sveitsiske familier er mangefasetterte og det er ikke så lett å gi en generell beskrivelse. Mange sveitsere er hardtarbeidende og sparsommelige, og det er vanlig å ha ett eller to barn. I Sveits er det viktig å tilbringe tid med familien og i helgene besøker man gjerne utvidet familie. Husdyrhold er utbredt, og spesielt katt og hund er populært.

A photo posted by Lucia Bonazzi (@lucia_bonazzi) on

Skole

Sveitsiske elever er kjent for å være sterkt motiverte og disiplinert når det kommer til skolearbeid. Skolesystemet i seg selv er veldig konkurransepreget. Du vil trolig gå på en Matura skole – en skole som følger internasjonale standarder som forbereder elevene på universitetet. En typisk skoledag starter rundt åtte og avsluttes klokka seks, men med tidligere fri på onsdager (rundt klokka tolv). Det finnes sju obligatoriske fag deriblant tysk og fremmedspråk, matte, kunst, naturfag, og samfunnsfag.

Språk

Sveits har fire offisielle språk: tysk, fransk, italiensk og romansk. I de tyskspråklige områdende blir det snakket er sveitsisk-tysk dialekt.  Fransk blir snakket i den vestre delen av landet og italiensk i sør. Romansk er et språk som stammer direkte fra antikkens latinsk og har overlevd, og utviklet seg, i isolasjonen alpedalførene har gitt. Uansett hvor du skal bo er det anbefalt å ha kjennskap til tysk, fransk eller italiensk før programstart. Du vil få tilbud om å delta på et intensivt språkkurs de første ukene på programmet og AFS Sveits vil gi deg tilgang til nettbasert språkopplæring gjennom Rosetta Stone.

A photo posted by Mika (@meecarlao) on

A photo posted by Irene Grossetto (@gin90611) on

Mat

Sunne måltider anses som viktig for sveitsiske familier. Det sveitsiske kjøkkenet er en fusion av fransk og tysk mat. En populær rett er fondue – ostene Emmenthaler og Gruyère smeltes da sammen med hvitvin og brødbiter dyppes i blandingen. Rosti (sprø og friterte potetstrimler) er den tysk-sveitsiske nasjonalretten. Sveitsisk sjokolade er verdenskjent og elsket av bortimot alle. Sveits er et land med stort fokus på miljø og i mange familier er det derfor vanlig å ikke spise kjøtt vær dag.

Se tilgjengelige programmer - Sveits

SUI – Lucas Gontijo

Skoleår i Sveits

  • DestinasjonSveits
  • Varighet10 mnd (skoleår)
  • Deltakeravgift 130 900 NOK
  • Programmet varer fra
    • aug 2025 - jul 2026