years-experience access-alumni-network airfare airport-pick-up assistance-with-application-process community-service-placement continuous-support cultural-trips domestic-transport emergency-support field-trips global-competence-certificate grade-transcripts host-family-placement housing individual-contact-person internship-placement language-instruction meals medical-insurance orientations-during-your-time-abroad other pre-departure-orientation product-materials re-entry-orientation school-dipolma school-materials school-placement school-transport school-uniform stipend teaching-materials vaccinations visa-and-passport-fees visa-application-assistance world-wide-presence

På utveksling med AFS bor du hos en vertsfamilie og går på en lokal skole. Slik får du mulighet til å bli kjent med kulturen fra innsiden, og lærer hvordan mennesker i Sveits tenker, handler og lever. Les mer nederst på siden.

Greit å vite

  • Du må være mellom 15 år 5 måneder og 18 år 0 måneder når programmet starter.
  • Det er viktig med grunnleggende kunnskaper i tysk. Dersom du ikke har hatt tysk på skolen oppfordrer vi deg til å lære deg så mye som mulig for avreise.
  • Utvekslingselever kan bli plassert i alle de tysktalende delene av landet. De fleste bor hos familier som tilhører middelklassen.
  • Det er vanskelig å finne vertsfamilier til Jehovas Vitner og Mormonere.
  • Dersom du røyker må du signere en avtale om å ikke røyke i løpet av programmet.
  • Det er vanlig med husdyr i Sveits.
  • Den første tiden du er i Sveits vil du gå på språkskole slik at du lærer deg en god del tysk før du starter på vanlig videregående skole. AFS Sveits ønsker også at du skal gjennomføre et nettbasert språkprogram før du ankommer Sveits.
  • Generelle krav til godkjenning av søkere finner du her.
  • AFS Norge tar forbehold om endringer.

Les mer om Sveits

Vertsfamilie og samfunn

Du vil mest sannsynlig bli plassert i et tysktalende område i en mindre by, men noen utvekslingselever blir plassert i storbyen eller på landsbygda. Sveitsiske familier er mangefasetterte og det er ikke så lett å gi en generell beskrivelse. Mange sveitsere er hardtarbeidende og sparsommelige, og det er vanlig å ha ett eller to barn. I Sveits er det viktig å tilbringe tid med familien og i helgene besøker man gjerne utvidet familie. Husdyrhold er utbredt, og spesielt katt og hund er populært.

A photo posted by Lucia Bonazzi (@lucia_bonazzi) on

Skole

Sveitsiske elever er kjent for å være sterkt motiverte og disiplinert når det kommer til skolearbeid. Skolesystemet i seg selv er veldig konkurransepreget. Du vil trolig gå på en Matura skole – en skole som følger internasjonale standarder som forbereder elevene på universitetet. En typisk skoledag starter rundt åtte og avsluttes klokka seks, men med tidligere fri på onsdager (rundt klokka tolv). Det finnes sju obligatoriske fag deriblant tysk og fremmedspråk, matte, kunst, naturfag, og samfunnsfag.

Språk

Sveits har fire offisielle språk: tysk, fransk, italiensk og romansk. I de tyskspråklige områdende blir det snakket er sveitsisk-tysk dialekt.  Fransk blir snakket i den vestre delen av landet og italiensk i sør. Romansk er et språk som stammer direkte fra antikkens latinsk og har overlevd, og utviklet seg, i isolasjonen alpedalførene har gitt. Uansett hvor du skal bo er det anbefalt å ha kjennskap til tysk, fransk eller italiensk før programstart. Du vil få tilbud om å delta på et intensivt språkkurs de første ukene på programmet og AFS Sveits vil gi deg tilgang til nettbasert språkopplæring gjennom Rosetta Stone.

A photo posted by Mika (@meecarlao) on

A photo posted by Irene Grossetto (@gin90611) on

Mat

Sunne måltider anses som viktig for sveitsiske familier. Det sveitsiske kjøkkenet er en fusion av fransk og tysk mat. En populær rett er fondue – ostene Emmenthaler og Gruyère smeltes da sammen med hvitvin og brødbiter dyppes i blandingen. Rosti (sprø og friterte potetstrimler) er den tysk-sveitsiske nasjonalretten. Sveitsisk sjokolade er verdenskjent og elsket av bortimot alle. Sveits er et land med stort fokus på miljø og i mange familier er det derfor vanlig å ikke spise kjøtt vær dag.