Joscelyn fra Costa Rica var på utveksling i Norge skoleåret 2003/2004. I sommer, 15 år etter, var hun på besøk hos vertsfamilien sin på Rjukan. Les videre for å høre hvordan gjensynet var! 

Hvordan var det å treffe hverandre igjen etter 15 år? Det var veldig vakkert, det var som å returnere hjem. Litt etter litt har språket kommet tilbake til meg i løpet av dagene jeg har vært her i sommer.

Hva har du savnet mest med Norge? Det jeg har savnet mest er maten, spesielt frokosten og brunost! Jeg savner også hvor vakker snøen er, selv om jeg er er i juli.

Joscelyn, mamma Ingrid og pappa Tom på hytta i Larvik nå i sommer.

Hvordan var det å komme inn i en norsk familie? Det var litt komplisert først, på grunn av språket. Jeg snakket ikke engelsk, så jeg måtte lære og leve bare med norsk. Jeg var heldig at min norske søster kunne spansk siden hun hadde vært utvekslingsstudent i Chile, så hun hjalp meg i begynnelsen. Det var veldig fint å komme i en norsk familie, det var respektfullt og en lærerik kultur. Det jeg likte mest var at de alltid var i tide – vi måtte ikke vente!

Hva var den største utfordringen med å komme til Norge? Det var to litt større utfordringer. Det var vanskelig å lære et annet språk enn spansk, og dette var også første gangen jeg hadde vært borte fra familien min i Costa Rica.

Hvordan har året i Norge påvirket livet ditt videre? Utvekslingsåret mitt hjalp meg med å være tryggere og mer selvstendig, i tillegg til å verdsette landet mitt og elske Norge.

 

Hvorfor bestemte familien deres for å ta imot Joscelyn? Datteren vår, Astrid, var AFSer i Chile i 2002. Vi ville gjerne bidra til utvekslingsprogrammet og synes dette var en fin anledning for kulturutveksling. Det er en fin måte å få erfaring med en utvidet familie, takle utfordringer og utvikle vennskap.

«Det er som å returnere hjem», sier Joscelyn om å være på besøk hos vertsfamilien sin.

Hvilke råd har dere til familier som tenker på å bli vertsfamilie? Det er viktig at de fra begynnelsen snakker norsk med eleven og hjelper til med språket. Og hvis mulig, ta med studenten til de vakre stedene i landet.

Har du noen favoritt minner fra året som stikker spesielt ut? To av mine favorittminner er å lære og gå på ski, og lage typisk mat fra Costa Rica til jul (Gallo Pinto) og spise det sammen med typisk norsk julemat.

Den 16. august lander det 118 utvekslingselever på Gardermoen, alle like spente som Joscelyn var da hun startet sitt år i Norge. Mange av disse mangler fortsatt vertsfamilie, og lurer på hvem som skal bli deres nye familie. Din hverdag kan bli noen andres eventyr – bli vertsfamilie og det kan bli starten på et vennskap som varer livet ut!