Elisabeth og familien var vertsfamilien til Alice fra USA i 2018-2019. Her deler Elisabeth sine råd og erfaringer i håp om at andre familier tar steget og blir vertsfamilie i år. 

Familien vår har vært vertsfamilie en gang før og vi synes det er hyggelig å bli kjent med ungdom fra andre land og verdensdeler. Vi synes det er gøy å vise dem litt av den norske kulturen med tradisjonsmat fra vært distrikt, vi har lært dem å gå på ski og hatt mange fine naturopplevelser både i nærområdet og på fjellet der vi har hytte.

Fra året som har gått har vi mange gode opplevelser med vår utvekslingselev. Vi har gått mange turer både i skoen og på fjellet, på beina og på ski. Den lengste skituren tok vi i vinterferien og den var på 14 km – ikke verts for noen som aldri har gått på langrennsski før!

Da vi bestemte oss for å bli vertsfamilie var det så klart mye å tenke på. Hvem skulle gå først på badet om morgenen, hvordan kommer de seg til skolen. Alt dette ble løst raskt og utvekslingseleven har kommet seg til skolen på samme måte som barna i huset og har spist samme mat som familien. Utvekslingselever blir raskt glad i en vanlig norsk brødskive og lage seg matpakke! Det viktigste man gjør til å begynne med er å snakke om rutiner og husarbeid. Vi synes det har fungert veldig bra med våre to utvekslingselever og vår familie fordi vi har hatt de samme interessene. Vi har også involvert besteforeldre, noe som har fungert veldig bra og vært en skikkelig pådriver i forhold til å lære seg norsk.

Vi bor i en relativt liten by, men utvekslingselevene våre har blitt veldig glad i stedet, og det viser jo bare at alle kan ta inn en utvekslingselev uansett hvor man bor!

Utveksling er lærerikt og man får en kjennskap til andre land, andre tankesett og kulturforskjeller. Vi kan lære av hverandre. Utveksling er viktig for å skape respekt og forståelse for andre og andres kulturer, og som på sikt kan kanskje bidra til en litt fredeligere verden.

Har du lyst til å vite mer om det å være vertsfamilie for en av elevene som kommer? Få mer informasjon her