Gro og Arne bestemte seg i fjor sommer for å ta i mot Madeleine fra Frankrike. Les videre for å høre hvordan deres hverdag ble Madeleines eventyr! 

Da vår datter ønsket å reise på utveksling, tenkte vi at når hun skulle få et godt trygt hjem hos en familie i utlandet, ville vi gjøre gjengjeld. Vi ville tilby det samme for en AFS elev som skulle bo et skoleår i Norge. Vi har ingen slektninger i byen her vi bor og vi har bare ett barn. I utgangspunktet mente vi derfor at det var best å vente med å være vertsfamilie til dattra vår var ferdig med utvekslingsåret sitt. Da kunne det være en ungdom til i huset og ikke bli så kjedelig for eleven som skulle bo hos oss, tenkte vi.

 Da det nærmet seg skolestart høsten 2018, kom det flere og flere meldinger fra AFS om at det var mange ungdommer som skulle til Norge som ennå ikke hadde fått vertsfamilie. Da tenkte jeg at det var for ille at vi satt her hjemme med stort hus for bare to voksne og to katter. Jeg tok derfor kontakt med AFS og sa at vi kunne stille opp om det fremdeles var behov, og det var det! Vi valgte en jente fordi vi tenke det var mest praktisk med tanke på låning av utstyr, vinterklær osv. 19. august 2018 kom Madeleine til oss.

Madeleine ble veldig glad i å oppleve naturen rundt seg i løpet av året i Norge.

 Det har vært fint og veldig greit å være vertsfamilie dette året. Vi har hatt samme regler og oppfølging for Madeleine som vi har for vår egen datter. Vi har ikke gjort så mye spesielt ekstra av aktiviteter, men gjort det samme som vi pleier å gjøre. Vi har en avslappet stil her hjemme men gjorde sjølsagt diverse gjøremål og aktiviteter sammen. Vi var på teater, kino, filmfestival og restaurantbesøk, noen kjøreturer og turer i marka, litt skiturer. Vi har hatt selskaper og gjort tradisjonelle aktiviteter i forbindelse med julefeiring, bursdager og deltatt på AFS arrangementer.

Vi hadde en kjempefin tur til Lyngen en solrik dag i april. Da vi tok ferga over til Lyngseidet så vi niser i sjøen, det var Madeleine som oppdaget dem. Seinere på turen så vi niser flere ganger tett ved sjøkanten da vi kjørte og så oss omkring. Vi stoppet for å ta dem nærmere i øyensyn. Det var en mektig opplevelse å være så tett på de store dyra og høre dem puste når dem var oppe ved overflaten.

I slutten av mai ble Madeleine med til hytta. Vi har ei skikkelig spartansk gammel hytte uten innlagt strøm og vann og det ble en ny opplevelse for ei storbyjente. Det ble obligatorisk yatzy om kvelden og utprøving av kajakk på dagen, og hun skrev i hytteboka.  Det har vært artig å se hvor oppmerksom hun ble på naturen mens hun bodde her. Hun ble en skikkelig nordlysjeger i vinter. Nå i våres var hun opptatt av å se midnattsola. Hun tok mange flotte bilder av naturen. En annen positiv ting var at gjennom hele året mottok vi fra tid til annen AFS elever som kom tilreisende på besøk. De ville gjerne se og oppleve Tromsø mens de var i Norge. Det var kjempehyggelig å treffe utvekslingselever som kom fra andre land og høre deres inntrykk av Norge og erfaringer med å bo i et nytt land. Det som var veldig bra for oss alle sammen var at vi fikk tildelt verdens beste AFS lokalkontakt. Oddbjørg er ei voksen dame med to jenter i samme alder som Madeleine og det ble som en ekstra familie som det var mye støtte i og hygge med. Vi følte oss virkelig ikke aleina som vertsforeldre. Det var godt for Madeleine å komme seg litt ut av heimen og bli invitert på middager og overnattinger samt aktiviteter og turer med kontaktfamilien.

Jeg anbefaler å være vertsfamilie. Det er kjekt å ha ungdom i huset. For oss tenker vi også at det på sett og vis gjorde at vi savnet vår egen datter mindre når vi hadde ei i huset som vi var opptatt av og stelte for. Da Madeleine  reiste hjem og rommet sto tomt tilbake, virket det så trist. Tenk om det hadde vært slik hele skoleåret. Nei, det var jammen godt at vi tenkte oss om og åpnet døra for AFS! 

Har du vært inne på tanken på å være vertsfamilie, men er fortsatt litt usikker? Vi gir deg gjerne mer informasjon! Send oss en melding eller ring 22 31 79 00 for en uforpliktende prat!