Ellen Maren og familien forteller om deres erfaringer med å være vertsfamilien til Klaudia fra Australia. De har hatt et flott år, men hadde også noen bekymringer før de ønsket henne velkommen.  

Jeg har selv vært AFSer (Tsjekkoslovakia 1992/93) og har alltid tenkt at vi en dag også skulle ta imot en utvekslingselev som vertsfamilie. I 2018  var tiden inne, da vår eldste sønn flyttet hjemmefra, noe som innebar litt bedre plass både i huset og bilen! Vi har tre barn som nå er 20, 16 og 11 år.

Ellen og familien deler sine råd og erfaringer om å ta i mot en utvekslingselev.

Vi har utrolig mange gode minner fra året med Klaudia. Hun var en veldig livlig og positiv jente som skapte mye hygge rundt seg. De beste minnene er vel gode stunder med prating og latter rundt kjøkkenbordet og når Klaudia sine venner og Johannes (16) sine venner satt sammen i stua og spilte brettspill og skravlet i vei på norsk og engelsk om hverandre. Jeg var også veldig glad for at hun var som en storesøster for datteren vår som både ble god i engelsk og lærte mye av å få være sammen med de store jentene av og til. Det var veldig gøy å introdusere Klaudia for skigåing, og hun viste seg å være et naturtalent både på langrenn og slalåm.

Vår bekymring i forhold til å være vertsfamilie var nok at vi ikke skulle ha nok tid til å ta oss av henne. Både mannen min og jeg har travle jobber i oljebransjen i Stavanger, og min mann ukependler til København. Barna har mange aktiviteter, og mye er basert på god planlegging og at barna er selvstendige og hjelper til. Jeg bruker også mye tid om kveldene til å hjelpe 16-åringen med øving på prøver. Det var uvant for Klaudia å måtte komme seg rundt selv med sykkel og buss i all slags vær og å være hjemme alene, men etterhvert tror jeg at hun satte pris på den friheten dette innebar.

Mitt råd til andre vertsfamilier er å avklare forventninger på en tydelig måte, både i forhold til penger (hvem betaler for hva), oppgaver og innetider og at man kommuniserer tydelig om hvor en er og når en kommer hjem. Det er også viktig å ta opp ting med en gang, slik at det ikke utvikler seg til konflikter. Det var også til god hjelp at vi planla helgeturer og ferier for flere måneder om gangen, slik at hun visste hva hun hadde av ledig tid og alltid hadde noe å se fram til. Jeg fikk en rutine med å handle matvarer en gang i uka, og alle tre barna kunne da legge til punkter på handle lista. Et annet råd er å behandle AFSeren og egne barn likt, både i forhold til penger og regler. Småsøsken kan bli sjalu eller føle seg tilsidesatt når utvekslingseleven kommer inn i familien, og da bør en ta dette opp slik at AFSeren forstår situasjonen og kan bidra til å løse den.

Har du vært inne på tanken på å være vertsfamilie, men er fortsatt litt usikker? Vi gir deg gjerne mer informasjon! Send oss en melding eller ring 22 31 79 00 for en uforpliktende prat!