Det var en spent 17 år gammel jente som landet på Gardermoen i august 2002. Flor Vanessa Diaz fra Venezuela var klar til å tilbringe de neste 10 månedene i Norge, men hos hvem fikk hun ikke vite før hun ble møtt av AFS på flyplassen. Det var en familie i Tønsberg som var klare til å endelig få møte henne.

Vi møtte Flor og vertsmor Elisabeth i starten av juni i Oslo. Flor er på besøk hos mamma, og har nettopp flydd inn fra Budapest, der hun besøkte vertsbroren som bodde hos Flor og familien i Venezuela, året før hun selv dro på utveksling. – Vi er en skikkelig AFS familie, sier Flor, og legger til at også storesøsteren dro ut med AFS til Nederland.

Det er 17 år siden hun var på ankomst leir og fikk se sin norske familie for første gang, men norsken sitter fortsatt godt og hun føler ikke hun er på besøk – hun er hjemme.

Det er 17 år siden Flor feiret 17. mai for første gang. Siden har hun alltid markert dagen.

Da Flor skulle bestemme hvilket land hun skulle reise til, var Norge øverst på ønskelisten. Hun hadde hørt det var et kaldt land, med mye snø og fine vintre – altså noe helt annerledes enn det hun var vant til! Selv om hun var forberedt på å komme til en ny hverdag, fikk hun fortsatt litt sjokk og følte hun ikke bare var kommet til et annet land, men en helt annen verden.

Elisabeth forteller at familien kunne ikke spansk, og Flor kunne ikke engelsk, så da ble det norsk fra dag en. Ved hjelp av kroppsspråk, post-it lapper rundt om i huset og en god dose tålmodighet, lærte Flor språket raskt. Etter tre måneder var hun flytende både skriftlig og muntlig.

Etterhvert som tiden gikk, fikk Flor sine rutiner og hverdagen begynte å ta form i Tønsberg. Hun gikk på Greveskogen videregående skole der hun fikk mange gode venner, var med i den lokale teatergruppen og lærte bort salsa til barneskoleelever.

Underveis i året opplevde Flor mange erfaringer hun husker med glede og som hun har tatt med videre i livet. Blant annet nevner hun at hver 17. mai, fester hun et lite norske flagg på skjorta og sier stolt til de rundt at i dag er det nasjonaldag og stor fest hjemme. Samholdet i AFS er også noe hun husker godt. Flor var blant annet med på en skitur med andre AFS elever under utvekslingen, der hun stod på ski for første gang, noe som var utrolig spennende.

Det er helt tydelig at AFS året og Norge har betydd mye for Flor. For ti år siden var hun tilbake i Norge og hadde praksis da hun studerte, og bodde hjemme hos Elisabeth. – AFS har forandret livet mitt og gitt meg alt, sier Flor. Utvekslingsåret gjorde henne mer åpen og hun følte hun ble del av et samfunn.

Flor er en av mange utvekslingselever som har to familier, en i Latin Amerika og en i Norge. – Vi har allerede hatt en krangel på flytoget, sier Elisabeth. Flor smiler og gir henne en klem. Det er ikke vanskelig å se at de har et ekte mor-datter forhold, og de er begge veldig takknemlig for at 17 år gamle Flor valgt å dra til Norge. Flor er tilbake i sitt andre hjemland, ikke bare for å besøke Elisabeth, men også for å møte tantebarnet sitt for første gang. Den yngste datteren til Elisabeth, og lillesøsteren til Flor, har blitt mor, og Flor er så lykkelig over at hun har blitt tante.

Flor er hjemme i Norge for å besøke familien hun bodde hos da hun var her på utveksling i 2002.

Flor bor nå sammen med mannen sin i Bogota, her jobber hun på et sykehus i den patologiavdelingen, der hun driver med mikrobiologi og diverse forskningsprosjekter. Da hun ble spurt om hun noen gang hadde tenkt å flytte tilbake til Norge, lo hun og sa: – Nei, det er for kaldt! Men det beste er at jeg har et hjem her jeg kan besøke.

Den 16. august lander det 119 utvekslingselever på Gardermoen, alle like spente som Flor var da hun startet sitt år i Norge. Mange av disse mangler fortsatt vertsfamilie, og lurer på hvem som skal bli deres nye familie. Din hverdag kan bli noen andres eventyr – bli vertsfamilie og det kan bli starten på et vennskap som varer livet ut!