Av Ylva Jalling
frivillig i AFS Norge, tidligere utvekslingselev i Argentina i 2017-2018

Hovedmålet

AFS sitt mål med utveksling er å bidra til en mer fredelig og forståelsesfull verden. Tanken er at om vi lærer mer om ukjente kulturer og blir kjent med mennesker som lever annerledes enn oss selv, bidrar dette til større forståelse og empati for andre.

Avreisecamp

Som frivillig i AFS Norge er jeg opptatt av å spre dette budskapet, og hjelpe andre med å få en lærerik opplevelse gjennom utveksling. 26. – 28. juni var jeg leder sammen med tre andre frivillige på avreiscamp for Region 1, på Camp Sjusjøen. Der traff vi mange ungdommer som skal reise ut i verden med AFS til høsten. Målet vårt med campen var å forberede disse ungdommene best mulig på det som venter dem.

I løpet av helgen hadde vi mange aktive samtaler, blant annet om kultur, tilpasning og forventninger. Vi hadde også mange leker og sosiale aktiviteter. Alle bidro til å lage mat, og vi ble godt kjent med mange nye mennesker. For mange av ungdommene gikk utvekslingsåret plutselig fra å være noe som virket veldig fjernt, til å bli noe som nærmer seg fort. De satte i gang tankeprosesser om hva et utvekslingsår vil bety for hver enkelt, og fikk også større forståelse for hva et utvekslingsår vil innebære.

«Gjennom å være frivillig får jeg stadig muligheten til å fortsette å lære nye ting om andre mennesker og kulturer.»

Ny erfaring

Jeg har selv aldri vært leder på avreisecamp før, men synes det var utrolig gøy å se utviklingen av ungdommene bare i løpet av helgen. Det skal bli enda morsommere å treffe dem når de er ferdige med utvekslingsåret sitt, og høre om det de har opplevd! De er nå blitt en del av den store AFS-familien, som vi mange er veldig glade i.

Utgjøre en forskjell som frivillig

Som frivillig i AFS treffer jeg stadig mange nye, spennende mennesker, og det er utrolig givende å føle at man kan gjøre en forskjell. På denne campen følte jeg at jeg kunne bidra med min egen erfaring og kunnskap, og slik forberede andre ungdommer for at de skal kunne få mest mulig ut av sin opplevelse.

Dessuten møter man mennesker som en selv kan lære av, og mange som er svært engasjerte og reflekterte. Gjennom å være frivillig får jeg stadig muligheten til å fortsette å lære nye ting om andre mennesker og kulturer.