Tiden som AFS-er har bydd på mange utfordringer. Både på skolen, i hjemmet og på veien. Det er ikke alt som er like enkelt og like komfortabelt. Derfor er det viktig å unne seg litt forandring fra tid til annen. I mitt tilfelle, sammen med vennene mine, har vi satt av mye tid til reising og utforsking av områder i det nære og det fjerne. Jeg anbefaler absolutt å reise så mye som over hodet mulig når man tilbringer et helt år i et fremmed land.

Det er derfor vi utveksler til land i det fjerne. For å lære, forstå og oppleve. Utforsk hele landet, ikke bare vertsskolen. Det er garantert verdt det og man lærer mer av det enn man skulle tro.

I løpet av mine åtte måneder i Kina har jeg besøkt blant andre Chengdu, Guangzhou, Hainan og Shanghai. Å besøke disse stedene har vist meg hvor stort, vakkert og mangfoldig Kina faktisk er, til tross for det lave innvandrertallet i landet. Alt fra folk, mat og dyr til arkitektur, økonomi og språk er ting som varierer veldig fra landsdel til landsdel. Dette var noe jeg ikke var klar over før jeg reiste ut. I hvert fall ikke i hvilken grad det var snakk om!

Det kanskje mest mangfoldige og kulturelle området ved kina er kjøkkenet. Om man interesserer seg for mat og matlaging, er ikke paradis langt unna. Matrettene og spesialitetene variere veldig fra sted til sted, og kineseriene er veldig flinke til å holde på tradisjonene sine. I Sichuan er for eksempel det meste bestående av sterke krydder og sauser med den berømte Hot-Poten i sentrum. Tar man turen østover får man servert helt andre spesialiteter. Her er det dumplinger og boller med søtt og salt fyll som venter. Når alt dette er sagt er Kina stort og om man oppholder seg i en større by kan man finne det meste. Alt fra italiensk og amerikansk mat, til japansk og svensk. Det handler bare om å være oppmerksom og interessert, slik du bør være om du skal utveksle til et fremmed land!

Hadde jeg ikke reist så mye som jeg har gjort, ville nok synet mitt på Kina vært ganske annerledes. Ja, det koster litt, men jeg ser på det som en god investering. Kina har også mye geografi å by på. Ønsker du sol og varme kan du besøke den tropiske øya Hainan. Om du er interessert i kinesisk historie er Xi’an stedet for deg. Eller kanskje du interesserer deg mer for moderne arkitektur og internasjonaliteter. Da bør du sette av et par dager i Shanghai. Ikke vær redd for å slå deg løs, samt å oppleve så mye som mulig.

Det er derfor vi utveksler til land i det fjerne. For å lære, forstå og oppleve. Utforsk hele landet, ikke bare vertsskolen. Det er garantert verdt det og man lærer mer av det enn man skulle tro.

 

Hilsen Robin
Utvekslingselev i Deyang, Sichuan, Kina.