Oslo Pride er Norges største feiring av skeiv kjærlighet og mangfold. En tidagers festival hvor alle har lov til å være akkurat den de er.

I fjor hadde festivalen samlet rundt 77 000 besøkende i PRIDE Park, på debattarenaen Pride House og på kunstutstillingen Pride Art. Pride Paraden hadde rekordoppslutning med nesten 40 000 deltagende og rundt 200 000 tilskuer. Det er med andre ord en festival som når ut til mange og som skaper oppmerksomhet rundt temaer som behøver å bli opplyst om.

I år var temaet Familie.

«Gjennom årets tema ønsker vi å vise mangfoldet i familier som finnes, samtidig som vi ønsker å problematisere stereotypien om den biologiske kjernefamilien, gjennom en diskusjon om hva det egentlig er som konstituerer familier.» Hentet fra Pride.no

For AFS var det derfor naturlig å bli en del av programmet og sette søkelyset mot vårt arbeid med inkludering, forståelse og identitet. Ikke bare på bakgrunn av kultur, men også på bakgrunn av kjønn og legning. Vi er en organisasjon som tar imot LGBTQ elever og LGBTQ vertsfamilier. Vi tror på at en familie kan bestå av mor og far, men også mor og mor, eller bare far.

Den 30. mai holdt vi en workshop under Pride House som handlet om inkludering, identitet og forståelse. Vi jobbet med materiale utarbeidet av Queer Exchange og AFS Tyskland, men tilpasset av AFS Norge. Aktivitetene satte fokus på betydningen og definisjonen av familie, og spesielt hvordan man selv ser og opplever dette. Gruppen besto av mennesker fra forskjellige aldre, kjønn og bakgrunner, noe som gjorde samtalene veldig interessante og lærerike.  Igjen fikk vi oppleve hvor forskjellig samme ting kan tolkes som – basert på egne verdier, syn og erfaringer. For mange ble det noen timer som ga større innsikt og forståelse for hvorfor man mener det man mener, og tenker det man tenker. Det synes vi var veldig spennende å kunne få ta del av.

Uken ble avsluttet med PRIDE Paraden som i år var større en noen sinne. AFS var med og gikk i paraden for å løfte frem vårt budskap om love is love; alle kan bli vertsfamilie. Det var en strålende dag, med smilende mennesker langs hele ruta. Vi var rundt 14 personer som gikk, sang og danset oss gjennom Oslos gater.

Vi håper enda flere blir med neste år, for dette var gøy!