years-experience access-alumni-network airfare airport-pick-up assistance-with-application-process community-service-placement continuous-support cultural-trips domestic-transport emergency-support field-trips global-competence-certificate grade-transcripts host-family-placement housing individual-contact-person internship-placement language-instruction meals medical-insurance orientations-during-your-time-abroad other pre-departure-orientation product-materials re-entry-orientation school-dipolma school-materials school-placement school-transport school-uniform stipend teaching-materials vaccinations visa-and-passport-fees visa-application-assistance world-wide-presence

Har du lyst til å bli kjent med det ekte USA? Det som ikke er akkurat slik vi kjenner det fra filmverdenen? Hva med å bli flytende i engelsk, kanskje med bred Texas-aksent? I USA finner du et stort utvalg av landskap, klima og kulturer. Du kan bli plassert overalt i landet, både på små og større steder, i familier fra en rekke etniske og sosioøkonomiske bakgrunner. Familiene har ulike politiske holdninger og familiestrukturer, og du må derfor må være åpen for å bo hos en hvilken som helst type amerikansk vertsfamilie. Du bør være forberedt på å bli plassert hos en familie som kan snakke mer enn ett språk i hjemmet.

På utveksling med AFS får du mulighet til å bli kjent med kulturen fra innsiden, og lærer hvordan mennesker i USA tenker, handler og lever. Les mer nederst på siden.

Greit å vite

  • Du må være mellom 15 år 5 måneder og 18 år 3 måneder når programmet starter.
  • Alle som får reservert plass til programmet i USA må ta en ELTIS test for å teste språkkunnskapene sine i engelsk. Dette er også påkrevd av amerikanske skoler.
  • Selv om de fleste AFSerne blir plassert i småbyer, kan utvekslingselever bli plassert i alle regionene i landet. De fleste bor hos familier som tilhører middelklassen.
  • Søkere som har hatt spiseforstyrrelser eller psykologiske diagnoser må være erklært friske i minst 18 måneder før søknaden sendes inn.
  • Det er ikke lov å røyke i løpet av programmet.
  • AFSere forventes å delta i minst en religiøs seremoni dersom vertsfamilien er aktive i kirka, for å få med seg den kulturelle opplevelsen. Vær obs på at mange amerikanske familier har mye av sitt sosiale, og ikke bare religiøse, liv i forbindelse med kirken.
  • De fleste familiene i USA har kjæledyr.
  • Det er vanskelig å finne vertsfamilier for søkere som vil ikke bo med husdyr eller har matallergier.
  • Generelle krav til godkjenning av søkere finner du her.
  • AFS Norge tar forbehold om endringer.

Merk at endringer i avreise-/hjemkomstdato kan forekomme. Du vil få oppdatering om dette i løpet av søknadsprosessen din.

Les mer om USA

Folk og samfunn

Du kan bo hvor som helst i hele USA, selv om de fleste AFSere får vertsfamilie i forstadsområder eller små byer. Det finnes ingen «typisk» amerikansk vertsfamilie, vertsfamilien din kan være afrikansk-amerikansk, spansk-amerikansk, asiatisk-amerikansk eller etterkommere av en rekke europeiske nasjonaliteter og etnisiteter. Familienes regler, rutiner og måltider vil variere, så prøv å være åpen for vertsfamilien levemåte. Generelt forventes ungdom å bidra til å lage mat og med annet husarbeid. Middag regnes som det viktigste måltidet i løpet av dagen, men noen ganger spiser familiemedlemmer til forskjellige tider på grunn av travle dager med jobb og skole. Take out-måltider er ganske vanlig.

Jeg elsker høstfarger #afseffect

Et bilde publisert av Maria (@maria.aas)

Skole

Timeplan, skolerutiner, obligatoriske fag, med mer vil variere fra skole til skole. Skoleåret varer fra august eller september til mai eller juni året etter, og er vanligvis delt i to semestre. Skoledagene varer som regel fra kl. 8 om morgenen til kl. 15 på ettermiddagen. Ved begynnelsen av skoleåret møtes ofte elevene med en veileder som hjelper dem å velge fem-seks fag for semesteret. Skoleuniformer er ikke pålagt for de fleste skoler.

Språk

Engelsk er primærspråket i USA, men mange snakker også spansk og andre språk – avhengig av hvilken etnisk bakgrunn de har. Grunnleggende engelskkunnskaper er nødvendig.

Et innlegg delt av AFS-USA (@afs_usa)

Et innlegg delt av AFS-USA (@afs_usa)

Mat

Amerikansk mat har utviklet seg til å bli et langbord av internasjonale retter. Både hamburgere, kylling, pizza, pasta, salat og sushi er blitt vanlig å finne på amerikanske spisebord. Selv i de minste byer kan du finne et bredt utvalg av smaker fra hele verden – mexikansk, italiensk, kinesisk, thai, japansk, gresk for å nevne noen. Gå likevel ikke glipp av klassiske amerikanske retter, som hot dogs, clam chowder, apple pie og sweet potatoes. På de mange autentiske markedene, kan du prøvesmake maten som representerer noe av «soul food» cooking fra sørstatene.