years-experience access-alumni-network airfare airport-pick-up assistance-with-application-process community-service-placement continuous-support cultural-trips domestic-transport emergency-support field-trips global-competence-certificate grade-transcripts host-family-placement housing individual-contact-person internship-placement language-instruction meals medical-insurance orientations-during-your-time-abroad other pre-departure-orientation product-materials re-entry-orientation school-dipolma school-materials school-placement school-transport school-uniform stipend teaching-materials vaccinations visa-and-passport-fees visa-application-assistance world-wide-presence

På utveksling med AFS bor du hos en vertsfamilie og går på en lokal skole. Slik får du mulighet til å bli kjent med kulturen fra innsiden, og lærer hvordan mennesker i Tyskland tenker, handler og lever. Les mer nederst på siden.

Endringer i avreise- og hjemreisetidspunkt og betingelser kan forekomme. Du vil motta oppdatert informasjon i løpet av søknadsprosessen.

Greit å vite

  • Du må være mellom 15 år 6 måneder og 18 år 6 måneder når programmet starter.
  • Du trenger ikke kunne tysk for å søke deg til Tyskland, men vi oppfordrer deg til å lære litt før du reiser.
  • Utvekslingselever kan bli plassert i alle regionene i landet. De fleste bor hos familier som tilhører middelklassen.
  • Det er ikke lov å røyke når du er under 18 år i Tyskland.
  • AFS Tyskland kan ikke garantere plass til AFSere som krever tilgang til gudshus, med unntak av katolsk og protestantisk kirke.
  • Det er også vanskelig å finne vertsfamilier til AFSere som er vegetarianere, veganere eller med allergi mot gluten.
  • Generelle krav til godkjenning av søkere finner du her.
  • AFS Norge tar forbehold om endringer.

Les mer om Tyskland

Vertsfamilie og samfunn

Du vil sannsynligvis bo i en liten by eller på den tyske landsbygda. Familielivet er viktig, men oftest er tenåringer i Tyskland omtrent like selvstendige som i Norge. Ungdom forventes å ta ansvar for egne ting og aktiviteter. Vær forberedt på å bidra i husarbeidet.

Skole

Du vil trolig gå på en videregående skole kalt gymnasium, hvor undervisningen varer fra 7:30 eller 8:30 til et sted mellom 14:00 og 16:00. Undervisningen er interaktiv, og du forventes å stille spørsmål og delta i diskusjoner.

Språk

Tysk er offisielt språk. Du får tilgang til å lære tysk gjennom et Rosetta Stone-språkkurs før du du drar. Du kan også få mulighet til å ta flere språktimer med lokale AFS-frivillige.

Mat

Tysk mat er ofte raus, og varierer avhengig av regionen. Rødt kjøtt, fjærfe eller fisk servert med poteter, dumplings, nudler eller ris og grønnsaker er populært. Tyskland er kjent for sine mange typer brød, kaker som Schwarzwälder Kirschtorte og kaffe. Før måltidet kan vertsfamilien si «Guten Appetit», som inviterer deg til å nyte måltidet. Et varmt måltid serveres vanligvis en gang om dagen. Måltider serveres på bestemte timer, og alle familiemedlemmer forventes å spise sammen og være i tide.