years-experience access-alumni-network airfare airport-pick-up assistance-with-application-process community-service-placement continuous-support cultural-trips domestic-transport emergency-support field-trips global-competence-certificate grade-transcripts host-family-placement housing individual-contact-person internship-placement language-instruction meals medical-insurance orientations-during-your-time-abroad other pre-departure-orientation product-materials re-entry-orientation school-dipolma school-materials school-placement school-transport school-uniform stipend teaching-materials vaccinations visa-and-passport-fees visa-application-assistance world-wide-presence

På utveksling med AFS bor du hos en vertsfamilie og går på en lokal skole. Slik får du mulighet til å bli kjent med kulturen fra innsiden, og lærer hvordan mennesker i Spania tenker, handler og lever. Les mer nederst på siden.

Greit å vite

  • Du må være mellom 14 år 6 måneder og 17 år 4 måneder når programmet starter.
  • Det er nødvendig med basiskunnskaper i spansk, og vi anbefaler at de som søker til Spania har spansk på skolen. I tillegg oppfordres du til å lære deg så mye som mulig før du reiser.
  • Utvekslingselever kan bli plassert i alle regionene i landet, inkludert Baskerland, Galicia og Katalonia der det snakkes flere språk. De fleste bor hos familier som tilhører middelklassen.
  • Vegetarianere vil ikke bli godkjent til programmet fordi rødt kjøtt og svin er en del av hverdagskosten i Spania. Derfor vil heller ikke søkere som ikke spiser svinekjøtt eller annet kjøtt av personlige grunner bli godkjent.
  • I Spania er det vanlig å røyke, og deltakere på programmet vil være i kontakt med røykere ofte.
  • Det er ikke lov å kjøpe eller røyke sigaretter dersom du er under 18 år.
  • I Spania snakker man ikke bare spansk – det finnes forskjellige lokale dialekter som katalansk og baskisk.
  • Generelle krav til godkjenning av søkere finner du her.
  • AFS Norge tar forbehold om endringer.

Merk at endringer i avreise-/ankomstdato kan forekomme. Du vil få oppdateringer om dette i løpet av søknadsprosessen.

Les mer om Spania

Vertsfamilie og samfunn

Du vil sannsynligvis bo i et urbant eller sub-urbant område i Spania, men selv Balearene og Kanariøyene er en mulighet. Mange vertsfamilier spiser både lunsj og middag sammen. Du vil nok nyte tradisjonen med lange tapas-måltider med familien og Siesta midt på dagen (da kan du gå hjem til lunsj og ta en rask lur om du ønsker). Utvidet familie har ofte en nær relasjon og de besøker hverandre ofte, spesielt i forbindelse med helger.

A photo posted by AFS MIL 🇧🇪 (@afsmil) on

A photo posted by Josh Mayo (@jvamayo) on

Skole

Du vil sannsynligvis gå på en offentlig videregående skole med en rekke forskjellige fag, fra spansk språk, litteratur til kroppsøving.  Det er undervisning fra mandag til fredag, 8:00 til 15:00, men du kan ha ekstra timer på noen ettermuiddager. Det er også vanlig for elever å bruke lærerens fornavn, akkurat som i Norge.

Språk

Spania har fem offisielle språk i landet – katalansk, galicisk, baskisk (euskara), aranesisk og spansk (kastiljansk). Siden Spania er et flerspråklig land, bor 70% av utvekslingselever i tospråklige samfunn der spansk er ikke det primære språket som snakkes på skolen og av vertsfamilien. Imidlertid er spansk obligatorisk språk på alle skoler, og de fleste spanjoler er er tospråklige. Du vil fortsatt kunne praktisere spansk! AFS tilbyr spanskkurs gjennom Rosetta Stone, så du kan forberede deg før utvekslingen.

A photo posted by Josh Mayo (@jvamayo) on

Mat

Selv om hver region i Spania har sine egne spesialiteter, er spansk mat generelt middelhavsinspirert. Det betyr mye olivenolje, hvitløk, løk, tomater og paprika. Lunsj er det viktigste måltidet, og blir servert rundt klokka 14 eller 15. Middagen kan starte så sent som klokka 21, når de fleste i familien kan samles. Det finnes rikelig av fisk og sjømat, men man spiser kjøtt nesten hver dag. Med tradisjonell spansk tapas, kan du prøve mye ulik mat. Ikke gå glipp av paella (ris med grønnsaker og sjømat) og gazpacho (kald tomatsuppe).