years-experience access-alumni-network airfare airport-pick-up assistance-with-application-process community-service-placement continuous-support cultural-trips domestic-transport emergency-support field-trips global-competence-certificate grade-transcripts host-family-placement housing individual-contact-person internship-placement language-instruction meals medical-insurance orientations-during-your-time-abroad other pre-departure-orientation product-materials re-entry-orientation school-dipolma school-materials school-placement school-transport school-uniform stipend teaching-materials vaccinations visa-and-passport-fees visa-application-assistance world-wide-presence

På utveksling med AFS bor du hos en vertsfamilie og går på en lokal skole. Slik får du mulighet til å bli kjent med kulturen fra innsiden, og lærer hvordan mennesker i Frankrike tenker, handler og lever. Les mer nederst på siden.

Endringer i avreise- og hjemreisetidspunkt og betingelser kan forekomme. Du vil motta oppdatert informasjon i løpet av søknadsprosessen.

Greit å vite

  • Du må være mellom 14 år og 6 måneder og 17 år 9 måneder når programmet starter
  • Det er nødvendig med basiskunnskaper i fransk og vi anbefaler at de som søker seg til Frankrike har fransk på skolen. I tillegg oppfordres du til å lære deg litt ekstra før du reiser.
  • Utvekslingselever kan bli plassert i alle regionene i landet. De fleste bor hos familier som tilhører middelklassen.
  • Det er er vanlig å røyke i Frankrike, også innendørs, så du vil være i kontakt med røykere i løpet av året ditt.
  • Det er få religiøse familier i Frankrike. Dersom AFSere ønsker kirketilgang er dette mulig, men da helst katolske kirker.
  • Synagoger og moskeer finnes kun i de største byene.
  • Det er forbud mot religiøse symboler i den offentlige skolen.
  • Det er ikke vanlig med vegetarianere, og de vil i de færreste tillfeller få spesiallaget mat.
  • Generelle krav til godkjenning av søkere finner du her.
  • AFS Norge tar forbehold om endringer.

Les mer om Frankrike

A photo posted by AFS France (@afs_france) on

Folk og samfunn

Som utvekslingselev i Frankrike vil du trolig bo på et lite tettsted, hvor som helst i landet. Vertsfamilien din vil trolig hilse på deg med et “bise», et vennlig kyss på kinnet, og å vise takknemlighet blir satt pris på. Forvent å bli behandlet som en del av familien, hjelpe til med oppgver i huset, og bli en del av den daglige rutinen i vertsfamilien din. 

Skole

Du vil trolig få plass på en offentlig videreående skole (lycée). Noen utvekslingselever går på private skoler. Skoledagen varer som regel fra kl. 8 – 17 eller 18, ofte med halv dag onsdager. Noen skoler har undervisning lørdag morgen i tillegg. Som regel har man to uker fri per seks uker skole. Skoler legger stor vekt på det akademiske, så det er få utenomfaglige aktiviteter i løpet av skoleuken. Du kan bli med i ulike fritidsaktiviteter på fritiden.

A photo posted by samiraiele (@samiraiele) on

Språk

Fransk er det offisielle språket i Frankrike. Du bør ha grunnleggende kunnskap i fransk før du reiser, og vil få tilgang til et nettbasert språkkurs i fransk en stund før programmet starter. 

Mat

Mat er veldig viktig for franskmenn. Når de ikke spiser snakker de gjerne om maten, som er nydelig og tilberedt med stor omhu. I Frankrike finner du et stort utvalg oster, i tillegg til lokale spesialiteter som foie gras (patè), escargots de Bourgogne (snegler),crêpes og cassoulet. Fransk bakverk og ost er kjent verden over.