years-experience access-alumni-network airfare airport-pick-up assistance-with-application-process community-service-placement continuous-support cultural-trips domestic-transport emergency-support field-trips global-competence-certificate grade-transcripts host-family-placement housing individual-contact-person internship-placement language-instruction meals medical-insurance orientations-during-your-time-abroad other pre-departure-orientation product-materials re-entry-orientation school-dipolma school-materials school-placement school-transport school-uniform stipend teaching-materials vaccinations visa-and-passport-fees visa-application-assistance world-wide-presence

Nysgjerrig på den engelsktalende delen av Canada? Reis til Ontario som utvekslingselev! AFS Canada har inngått et samarbeid med The Upper Canada District School Board (UCDBS).  Dette gir AFS-deltakere muligheten til å gå på en av 22 videregående skoler i regionen, med engelsk som undervisningsspråk. Søknad og oppfølging går gjennom AFS, mens skoledistriktet er ansvarlig for skole og vertsfamilie.

Område
Upper Canada District School Board ligger i Eastern Ontario, mellom de store byene Montreal, Ottawa og Toronto, og består av levende små tettsteder og byer. Området blir beskrevet som tryggt og trivelig. Folk her er vennlige og gjerne aktive innen sport, politikk, ulike klubber og veldedighet.

Skoledistriktet har 22 videregående skoler av høy kvalitet, og med ulike spesialiseringer innen blant annet idrett, kunst og kultur, samt IB-linjer.

Du får velge 3 skoler som du kunne tenke deg å gå på, så vil skoledistriktet gjøre alt de kan for å gi deg plass på en av disse. Dersom du står i alle fag vil du få et vitnemål; Ontario Secondary School Diploma.

Hvorfor velge Upper Canada District School Board?

  • Mange tidligere elever går på noen av de beste universitetene i Nord-Amerika
  • Moderne klasserom utstyrt med blant annet iPad og Smart Boards
  • Egen undervisning i engelsk som fremmedspråk er tilgjengelig
  • Veiledere og leksehjelp er tilgjengelig i alle fag etter skoletid

Her finner du en oversikt over ulike skolene.

Les mer om skoledistriktet og skolene her.

Familie
Du vil bo i en snill og omsorgsfull canadisk vertsfamilie, hvor man snakker engelsk hjemme. Til forskjell fra våre andre programmer, er det skoledistriketet som finner en vertsfamilie til deg. Alle vertsfamilier går gjennom en bakgrunnssjekk og intervju/hjemmebesøk av representanter fra skoledistriktet før de blig godkjent som vertsfamilie. Vertsfamilien får også et økonomisk bidrag fra skoledistriktet per måned for å dekke ekstra utgifter. Noen vertsfamilier velger å være vertsfamilie for to utvekslingselever fra ulike land samtidig. Les mer om skoledistriktet sitt homestay-program her.

Deltakeravgift
Deltakeravgiften er på 199.500 NOK. Dersom du får godkjent skoleåret i Canada som et tellende skoleår tilsvarende Vg2 i Norge, så kan du søke om stipend (og lån) fra Lånekassen. Stipendet består av ulike deler (grunnstipend, bostøtte, reisestipend) og utgjør tilsammen rundt 60.000 kroner.

Skolepenger
I tillegg til deltakeravgiften må du betale skolepenger på 13.000 CAD (ca 87 000 NOK med valutakurs fra 18.01.2021). Skolepengene dekker registreringsavgifter, undervisning og transport til/fra skolen. Utgifter til skolemateriell og aktiviteter etter skoletid må du dekke selv. Vertsfamilien skal sørge for medbrakt lunsj, men det vil også være mulig å kjøpe lunsj på skolen.

Det er mulig å søke Lånekassen om stipend for delvis dekning av skolepenger. Støtten blir gitt med 85 prosent av de faktiske skolepengene, men er avgrenset til 96 619 kroner per undervisningsår. Les mer om stipend for dekning av skolepenger på Lånekassen sine sider.

Greit å vite

  • For å delta på programmet til engelsktalende Canada må du være mellom 15 og 18,11 år gammel ved programstart
  • Det er viktig at du kan dokumentere at du har god fysisk og psykisk helse og ikke lider av noen alvorlige sykdommer. Dersom du har eller har hatt spiseforstyrrelser, har diabetes, astma/allergi, eller andre kroniske sykdommer, trenger vi så mye informasjon rundt dette som mulig for å kunne behandle søknaden din. I tillfeller der man har vært alvorlig fysisk eller psykisk syk eller hatt spiseforstyrrelser, er det viktig at man kan dokumentere at man er friskmeldt før utvekslingen starter.
  • Utvekslingsåret med AFS er et skoleprogram, og vi forventer at du møter opp og gjør ditt beste på skolen. Selv om vi ikke har bestemte karakterkrav, vil karakterer og anbefalingsbrev fra lærer være viktig når vi vurderer en søknad. Ofte ser vi at karakterene reflekterer motivasjon og holdning til skolearbeid, og vi forutsetter derfor at alle våre deltakere er motiverte for skolearbeidet og tar det på alvor. Man trenger ikke være en mønsterelev, men man kan heller ikke ha for stort fravær eller stryk i noen fag.
  • AFS Norge tar forbehold om endringer.

Les mer om Canada

Folk og samfunn

Du vil sannsynligvis bo i en liten by, på landet – eller kanskje til og med på en gård? Familier deler på husarbeidet, og du må forvente deg å hjelpe til med ulike oppgaver som å lage mat. Mange canadiske familier er mangfoldige, og det kan hende du får oppleve flere kulturer under samme tak. Offentlig transport er begrenset, så det er vanlig å legge planer på forhånd så alle i familien kommer seg dit de skal.

Et bilde publisert av Pablo (@heyitspab)

Skole

Lokale skoler omfatter ofte mange ulike aldersgrupper, og ofte kan man finne alt fra barneskole til videregående i ett og samme bygg.

Språk

Både engelsk og fransk er offisielle språk i Canada. Noen skoler tilbyr introduksjonskurs i fransk, men reiser du til den fransktalende delen av Canada bør du ha grunnleggende kunnskap i fransk før du drar.

Autumn colors 🌳🍂#canada#quebéc#automne

Et bilde publisert av ジェームズ® (@giacomorimoldi)

Mat

Maten i Canada varierer fra region til region. I Quebec kan du se sterk innflytelse fra det franske kjøkken, og finne mye kjøtt, poteter, ertesuppe, fransk bakverk, brød, crepes og ost. Spesielt populært er ispoutine, pommes frites med saus og ost.