years-experience access-alumni-network airfare airport-pick-up assistance-with-application-process community-service-placement continuous-support cultural-trips domestic-transport emergency-support field-trips global-competence-certificate grade-transcripts host-family-placement housing individual-contact-person internship-placement language-instruction meals medical-insurance orientations-during-your-time-abroad other pre-departure-orientation product-materials re-entry-orientation school-dipolma school-materials school-placement school-transport school-uniform stipend teaching-materials vaccinations visa-and-passport-fees visa-application-assistance world-wide-presence

På utveksling med AFS bor du hos en vertsfamilie og går på en lokal skole. Slik får du mulighet til å bli kjent med kulturen fra innsiden, og lærer hvordan mennesker i Belgia tenker, handler og lever. Les mer nederst på siden.

Greit å vite

  • Du må være mellom 15 år 0 måneder og 18 år 8 måneder når programmet starter.
  • Det er krav om basiskunnskaper i fransk.
  • I Belgia er det vanskelig å plassere søkere som er allergisk mot dyr, vegetarianere og røykere.
  • Selv om belgiere generelt er åpne for religionsutøvelse er det vanskelig å plassere Jehovas Vitner.
  • Utvekslingselever kan bli plassert i alle regionene i landet. De fleste bor hos familier som tilhører middelklassen.
  • Generelle krav til godkjenning av søkere finner du her.
  • AFS Norge tar forbehold om endringer.

Les mer om Belgia-fransk

Folk og samfunn

Belgiere ses gjerne på som tolerante, fleksible og åpne. De setter pris på privatliv, et trygt og komfortabelt liv, de jobber hardt, og har selvdisiplin.

Du vil bo i den sørlige delen av Belgia, hvor man snakker fransk, trolig i en mindre by eller tettsted. Offentlig transport er godt organisert, og trygt, noe som gir deg muligheten til å utforske nærmiljøet når du har sjansen.

A photo posted by AFS Belgique (@afsbelgique) on

Skole

Du kommer trolig til å gå på en skole som tilbyr studiespesialisering. Som regel varer skoledagen fra kl. 8 til 16 eller 17, med fri onsdag ettermiddag. Ungdommer flest legger mye innsats i skolearbeidet, og det er viktig å få gode resultater. De vanligste fagene i belgisk skole er språk, matematikk, historie, geografi, naturfag, religion eller etikk, og kroppsøving.

Språk

I denne delen av Belgia snakker man, som det sier seg selv, fransk. Mange snakker også flamsk eller tysk, og snakker bra engelsk. Du bør ha et grunnleggende nivå i fransk før du drar hit. For å hjelpe deg å mestre språket, gir AFS Belgia deg tilgang til et nettbasert språkkurs (Rosetta Stone). AFS Belgia hjelper deg også å ordne språkundervisning i starten av utvekslingsåret, og du vil ha hjelp av å kunne engelsk i starten.

A photo posted by Emma Williams (@emmawilliamzz) on

Mat

Belgisk mattradisjon er kjent for mer enn god sjokolade og øl. I Belgia kan du nye vafler (wafelen), fries (pomme-frîtes), blåskjell og carbonade flamande (biffgryte) sammen med poteter og brød. Belgiere tar seg god tid til å spise, så selv med så mye nytt å prøve vil du ha tid til å sette pris på smaken. For de fleste familiene er det å spise sammen veldig viktig, spesielt middag.