years-experience access-alumni-network airfare airport-pick-up assistance-with-application-process community-service-placement continuous-support cultural-trips domestic-transport emergency-support field-trips global-competence-certificate grade-transcripts host-family-placement housing individual-contact-person internship-placement language-instruction meals medical-insurance orientations-during-your-time-abroad other pre-departure-orientation product-materials re-entry-orientation school-dipolma school-materials school-placement school-transport school-uniform stipend teaching-materials vaccinations visa-and-passport-fees visa-application-assistance world-wide-presence

Belgia er et av de minste landene i Europa. Men for et lite land har det mange vakre historiske byer, god mat og en rik kultur. Belgierne liker virkelig livet. Foruten sjokolade, pommes frites og vafler er det mye mer å oppdage! Politisk og kulturelt er Belgia ganske komplisert med skiller mellom flamlendere (nederlandsktalende) og vallonere (fransktalende) og den europeiske hovedstaden Brussel i midten. Kan du pusle deg frem her?

På utveksling med AFS bor du hos en vertsfamilie i den flamske delen av Belgia, og går på en lokal skole. Slik får du mulighet til å bli kjent med kulturen fra innsiden, og lærer hvordan mennesker i Belgia tenker, handler og lever. Les mer nederst på siden.

Greit å vite

  • Du må være mellom 15 år 8 måneder og 18 år 8 måneder når programmet starter.
  • I Belgia er det vanskelig å plassere søkere som er allergisk mot dyr, intoleranse mot gluten og røykere.
  • Utvekslingselever kan bli plassert i alle regionene i landet. De fleste bor hos familier som tilhører middelklassen.
  • Generelle krav til godkjenning av søkere finner du her.
  • AFS Norge tar forbehold om endringer.

Les mer om Belgia-flamsk

Folk og samfunn

Belgiere ses gjerne på som tolerante, fleksible og åpne. De setter pris på privatliv, et trygt og komfortabelt liv, de jobber hardt, og har selvdisiplin. Du vil bo i Flandern, den nordlige delen av Belgia, trolig i en forstad eller et mindre tettsted. Offentlig transport er godt organisert, og trygt, noe som gir deg muligheten til å utforske nærmiljøet når du har sjansen. Mange tar også sykkelen i bruk for å komme seg rundt.

Skole

Du kommer trolig til å gå på en skole som tilbyr studiespesialisering. Som regel varer skoledagen fra kl. 8 til 16 eller 17, med fri onsdag ettermiddag. Ungdommer flest legger mye innsats i skolearbeidet, og det er viktig å få gode resultater. De vanligste fagene i belgisk skole er språk, matematikk, historie, geografi, naturfag, religion eller etikk, og kroppsøving.

Språk

I Flandern snakkes som regel flamsk, en belgisk versjon av nederlandsk. Mange snakker også fransk og engelsk. For å hjelpe deg å lære språket, gir AFS Belgia deg tilgang til et nettbasert språkkurs (Rosetta Stone). AFS Belgia hjelper deg også å ordne språkundervisning i starten av utvekslingsåret, og du vil ha hjelp av å kunne engelsk i starten.

A photo posted by Francesca Zanni👑 (@queenfz_) on

Mat

Belgisk mattradisjon er kjent for mer enn god sjokolade og øl. I Belgia kan du nye vafler (wafelen), fries (pomme-frîtes), blåskjell ogcarbonade flamande (biffgryte) sammen med poteter og brød. Belgiere tar seg god tid til å spise, så selv med så mye nytt å prøve vil du ha tid til å sette pris på smaken. For de fleste familiene er det å spise sammen veldig viktig, spesielt middag.