Den 31.desember 2019 ble det rapportert at flere var smittet av en ukjent type lungebetennelse i Wuhan City, Hubei-provinsen i Kina. Den 9. januar rapporterte kinesiske myndigheter i media at lungebetennelsen var identifisert som en ny type coronavirus, som er forskjellig fra andre menneskelige coronavirus. Coronavirus er en stor familie av luftveisvirus som kan forårsake sykdommer som spenner fra forkjølelse til respiratorisk syndrom.

Den siste måneden har smitten spredt seg til flere land i Europa og Nord-Amerika. De siste ukene har det også spredt seg i større grad til Norge.

AFS Norge og AFS International har fulgt og følger nøye med på situasjonen både her i landet og i våre partnerland. AFS International har et eget Risk management team som jobber kontinuerlig med å kartlegge situasjoner som denne og har lang erfaring i krisehåndtering.

Corona situasjonen i Norge utviklet seg drastisk de siste dagene og i går kom det avgjørelse fra myndighetene om at alle skoler holder stengt inntil videre – noen helt fram til påske, samt at alle fritidsaktiviteter og fritidsarenaer blir avsluttet/stengt.

AFS Norge og AFS International har derfor i samarbeid kommet frem til en vanskelig, men viktig avgjørelse. Vi avslutter nåværende vertsprogram tidlig og organiserer hjemreiser i løpet av den neste uken.

Vi vet at dette er vanskelig for mange, og det er en situasjon vi skulle gitt mye for å ikke være i. Men realiteten er at coronaviruset skaper unntakstilstand i Norge, og fører til stor usikkerhet når det kommer til skole, helse og generell sikkerhet den neste tiden. Det er også usikkert hvor lenge det vil være mulig å forlate landet på en grei måte. Vi mener derfor at dette er den riktige beslutningen sånn som situasjonen er nå.

Da situasjonen varierer stort fra land til land og det er AFS i partnerlandet (I samråd med AFS International) som tar beslutninger i forhold til råd fra myndighetene vil dette foreløpig ikke ha noen innvirkning på våre utvekslingsprogram.