Sent på 50- tallet sto Else midt i kålåkeren i Øysand i Trøndelag og jobbet, da moren ropte henne inn og fortalte at hun hadde lest i avisen at Else hadde fått stipend og skulle reise til USA på utveksling i ett år. Med det startet et eventyr som fortsatt pågår den dag i dag.

Høsten 1959 reiste Else over til USA for å bo et år hos en lokal familie i Montpelier i Vermont. Else hadde et uforglemmelig år, og kom utrolig godt overens med vertsfamilien sin. I tilegg til skolegang, representerte hun Norge og sin norsk familie. Hun var ofte i lokalavisa, hun holdt taler ved mange forskjellige arrangementer og for forskjellige publikum, som for eksempel skoler, menigheter, foreninger og organisasjoner. Tid til å lære mye om landet, være sammen med vertsfamilien og andre venner og nyte livet i 1960-tallets USA ble det også.

Etterhvert sto hjemreisen for tur, og Else dro hjem til Trøndelag, men eventyret var ikke helt ferdig enda. Familiene i Norge og USA kom så godt overens at noen år senere reiste Elses bror til USA for å bo et år med vertssøsteren i Elses opprinnelige familie. Siden 1959 har det vært 47 (!) besøk fram og tilbake over Atlanteren mellom de to familiene, noen korte, noen opp til et år. Både Elses bror, nevø, to sønner og sønnedatter har vært utvekslingsstudenter i USA, fire av dem i ett år hos medlemmer av Elses vertsfamilie. I skrivende stund har Elses barnebarn Sigrid nettopp kommet hjem fra et år i USA med “vertsniesen” til Else.

Else har hatt et forrykende AFS-eventyr, og vi ønsker henne og hele hennes AFS-familie lykke til videre!

Bilde: Fra H, fremste rad: Elses vertsforeldre, Andy og Louise, Midten fra h: Else, vertssøster Beth og vertssøster Carol, bakerste rad fra h: vertsbror Jim, Carols mann

Banner: Fra h:  Geir Ove (1984/85), Sigrid (2017/18), Else (1959/60), Beth (Elses vertssøster), og Jørn Anders (1990/91). Geir Ove og Jørn er Elses sønner, Sigrid hennes sønnedatter