years-experience access-alumni-network airfare airport-pick-up assistance-with-application-process community-service-placement continuous-support cultural-trips domestic-transport emergency-support field-trips global-competence-certificate grade-transcripts host-family-placement housing individual-contact-person internship-placement language-instruction meals medical-insurance orientations-during-your-time-abroad other pre-departure-orientation product-materials re-entry-orientation school-dipolma school-materials school-placement school-transport school-uniform stipend teaching-materials vaccinations visa-and-passport-fees visa-application-assistance world-wide-presence

Har du lyst til å bo i et land som både tilhører Europa og Asia? Landet har over 80 000 moskéer og grenser til Middelhavet, Egeerhavet og Svartehavet. Det tyrkiske kjøkkenet er verdenskjent, og det sies at kebaben kom herfra. På utveksling med AFS bor du hos en vertsfamilie og går på en lokal skole. Slik får du mulighet til å bli kjent med kulturen fra innsiden, og lærer hvordan mennesker i Tyrkia tenker, handler og lever. Les mer nederst på siden.

Greit å vite

  • Du må være mellom 15 år 0 måneder og 18 år og 0 måneder når programmet starter.
  • Mange røyker i Tyrkia så det kan bli vanskelig å bli plassert i et ikke-røyker hjem.
  • Det kan være vanskelig å bli godkjent om du har astma, diabetes, støv- eller røykallergi.
  • Du kan bli plassert hvor som helst i landet.
  • Skolene i Tyrkia er strengere en her i Norge. De kan blant annet kreve at gutter har kort hår, og at man ikke har synlige piercinger eller farget hår.
  • AFS Norge tar forbehold om endringer.

Vertsfamilie og samfunn

Du  kan havne hvor som helst i Tyrkia, men det er stor sannsynlighet for at du kommer til at bo i nærheten av en av disse fem storbyene: Adana, Izmir, Eskisehir, Istanbul eller Ankara. Om kvelden er det veldig vanlig at tyrkiske familier samles rundt middagsbordet og ser tv og drikker te sammen.  Du kan derfor forvente mye besøk fra familie og venner til kaffe, te og livlige samtaler.

Skole

Du vil sannsynligvis gå på en skole som er en universitetforberedende skole. En typisk skoledag varer i syv eller åtte timer og gir elevene mulighet til å spesialisere seg innen matte, naturvitenskap eller samfunnsfag. De fleste utvekslingsstudentene går på offentlige skoler, men noen få blir også plassert i privatskoler.

Språk

Mens tyrkisk er det primære språket, snakker også mange engelsk, fransk, tysk og italiensk. Har du grunnleggende engelskkunnskaper vil dette komme godt med. AFS Tyrkia vil sørge for språkopplæring og lokale frivillige kan hjelpe til med å arrangere selvstendig språkstudie for deg dine første måneder i Tyrkia.

Mat

Tyrkiske retter kombinerer på fint vis Middelhavet og mellomøstlige retter, og er derfor ganske varierende i matveien. Aubergine er nummer er den viktigste grønsaken, og  blir ofte blandet med kjøtt i en shish kebab.  Maten tilberedes ofte med olivenolje og urter i den vestlige delen av landet, mens måltider kan være meget krydret og kjøttrike i den østlige delen av Tyrkia. Lam, oksekjøtt og ris er vanlige ingredienser, og skalldyr blir brukt mye  i kystområdet. Hvis du liker søte ting er du heldig, for Tyrkia er berømt for sine desserter, spesielt baklava.