years-experience access-alumni-network airfare airport-pick-up assistance-with-application-process community-service-placement continuous-support cultural-trips domestic-transport emergency-support field-trips global-competence-certificate grade-transcripts host-family-placement housing individual-contact-person internship-placement language-instruction meals medical-insurance orientations-during-your-time-abroad other pre-departure-orientation product-materials re-entry-orientation school-dipolma school-materials school-placement school-transport school-uniform stipend teaching-materials vaccinations visa-and-passport-fees visa-application-assistance world-wide-presence

Sør-Afrika, også kjent som «regnbuenasjonen», har 11 offisielle språk, noe som gjør landet til en smeltedigel av ulike kulturer. Landets kulturelle mangfold kommer til uttrykk på ulike måter, blant annet i mat, musikk og sport. Det kommer også til syne på de forskjellige videregående skoler rundt om i landet, noe som gjør det til en svært interessant og lærerik opplevelse.

Sørafrikanerne elsker fritidsaktivitetene sine og er kjent for sin avslappede livsstil. Den berømte braaien (grilling) er yndlingsmåten å samle familie og venner på i helgene. Sør-Afrika er også verdenskjent for sine strender, sitt marine liv og sin fantastiske natur.

AFS har inngått et samarbeid med den likesinnede organisasjon GROW Abroad South Africa for å tilby engelskspråklige programmer. GROW Abroad er en organisasjon som deler de samme verdiene, sikkerhets- og støttekriteriene som AFS. Nå kan AFS-deltakere velge sitt foretrukne skole med engelsk som undervisningsspråk i området rundt Cape Town og the Garden Route. Søknad og oppfølging går gjennom AFS og GROW Abroad. Finn oversikt over de forskjellige skolene her:

  1. Curro High Schools (forskjellige campuser)
  2. Generation Schools (forskjellige campuser)
  3. Parklands College
  4. International School Cape Town
  5. Hout Bay International School
  6. American International School Cape Town
  7. Somerset West Private School
  8. Glenwood House School
  9. Oakhill High School
  10. Greenwood Bay College

Ettersom GROW Abroad samarbeider med private skoler må du betale skolepenger* i tillegg til deltakeravgiften. Skolepengene varier fra skole til skole, men vil ligge på rundt mellom 100 000 og 125 000 NOK. Du vil få mer informasjon om eksakt beløp i løpet av søknadsprosessen.

*Skolepengene dekker registreringsavgifter, undervisning og transport til/fra skolen, mens utgifter til skolemateriell og aktiviteter etter skoletid må du dekke selv. Det er mulig å få inntil 85% av skolepengene dekket av stipend gjennom Lånekassen i tillegg til vanlig støtte (på denne nettsiden finner du alt du trenger å vite om støtte fra Lånekassen).

Greit å vite

  • For å delta på programmet til Sør-Afrika må du være mellom 14 og 18,6 år gammel ved programstart
  • Det er viktig at du kan dokumentere at du har god fysisk og psykisk helse og ikke lider av noen alvorlige sykdommer. Dersom du har eller har hatt spiseforstyrrelser, har diabetes, astma/allergi, eller andre kroniske sykdommer, trenger vi informasjon rundt dette for å kunne behandle søknaden din. I tilfeller der man har vært alvorlig fysisk eller psykisk syk eller hatt spiseforstyrrelser, er det viktig at man kan dokumentere at man er friskmeldt før utvekslingen starter.
  • Utvekslingsåret med AFS er et skoleprogram, og vi forventer at du møter opp og gjør ditt beste på skolen. Selv om vi ikke har bestemte karakterkrav, vil karakterer og anbefalingsbrev fra lærer være viktig når vi vurderer en søknad. Ofte ser vi at karakterene reflekterer motivasjon og holdning til skolearbeid, og vi forutsetter derfor at alle våre deltakere er motiverte for skolearbeidet og tar det på alvor. Man trenger ikke være en mønsterelev, men man kan heller ikke ha for stort fravær eller stryk i noen fag.
  • AFS Norge tar forbehold om endringer.

Folk, samfunn og familie

GROW Abroad jobber med skoler og familier i den mest naturskjønne delen av Sør-Afrika. Fra det berømte Table Mountain til havet, med herlige skoger imellom, strekker programmene våre seg fra Cape Town til Plettenberg Bay. Området tilbyr mange forskjellige utendørsmuligheter som studentene kanskje ikke kan gjøre i hjemlandet. Regionen er kjent for blant andre pingvinene i Simonstown, hvalene i Hermanus og tilgangen til både Atlanterhavet og det indiske havet. Listen over attraksjoner er lang, med Cape Point, den vakre Knysna Lagoon and Heads, Kirstenbosch botaniske hage og de flotte surfestrendene langs hele kysten. Det er også viktig å nevne de historiske steder som verdensarvstedet Robben Island, der Nelson Mandela og andre anti-apartheidaktivister satt fengslet.

Sørafrikanerne er varme og gjestfrie og representerer et av verdens mest flerkulturell samfunn. Etter apartheidregimets fall ble Nelson Mandela president i 1994, og landet forente seg til det som nå er kjent som «regnbuenasjonen». Spor av denne mørke fortiden kan fortsatt ses i dag, blant annet ved at ulike folkegrupper lever side om side, og vestlig innflytelse blandes med afrikanske stammetradisjoner. Det er selvfølgelig viktig å huske at selv om Sør-Afrika har en raskt voksende økonomi, det finnes fremdeles store forskjeller mellom sosiale klasser. Når elevene reiser hit, vil de oppleve noe annerledes: samfunnet er langt fra å være homogent, og man kan forvente å være overrasket!

De fleste sørafrikanske vertsfamilier består av mor og far med en eller to barn, men det finnes også noen fantastiske familier med én forelder. Alle familiene har kommer fra et middelklassemiljø, har engelsk som hovedspråk, og mange snakker også afrikaans eller xhosa. Til forskjell fra våre andre tradisjonelle programmer får vertsfamiliene også et økonomisk bidrag per måned for å dekke ekstra utgifter, noe som forklare et høyere programavgift. Alle vertsfamilier går gjennom en bakgrunnssjekk og intervju/hjemmebesøk av representanter fra GROW Abroad før de blir godkjent som vertsfamilie, på samme vis som AFS. Noen vertsfamilier velger å være vertsfamilie for to utvekslingselever fra ulike land samtidig.

Skole

Det sørafrikanske skoleåret går fra midten av januar til begynnelsen av desember og er delt inn i fire semestre. De videregående skolene som deltar i programmet, er engelskspråklige og tilbyr klasser fra 8. til 12. klasse. Skolene er valgt ut på bakgrunn av sitt engasjement for kulturutveksling, sine tilbud utenfor skolen og lærernes engasjement og entusiasme.

Alle sørafrikanske skoler krever at elevene bruker skoleuniform. Skoledagen starter kl. 08.00 og slutter rundt kl. 14.00. Det er vanligvis mellom 20 og 30 elever i en klasse. Fagene på skolene varierer avhengig av skole, klassetrinn og om elevene ønsker å ta ekstra fag. Alle skolene tilbyr engelsk, matematikk, matematikkunnskaper, naturfag, historie, geografi, økonomi og administrasjon, biologi og andre språk. Noen skoler tilbyr også dans, kunst, drama og musikk som akademiske fag, mens andre er matte- og naturfagfokuserte skoler.

Idrett spiller en stor rolle i det sørafrikanske livet, og de fleste skolene tilbyr derfor også idrettsaktiviteter. De tilbyr også et bredt spekter av kulturelle fritidsaktiviteter, for eksempel debatt, teater, utadrettede prosjekter, kunst, vitenskap, miljøforeninger, sjakk og musikk.

Noen ting elevene bør huske på!
     – Elevene bruker skoleuniform.
– Lærere tiltales med «Miss» eller «Sir».
– De fleste barn i Sør-Afrika snakker 2 språk eller flere. Det betyr at ikke alle har engelsk som morsmål. Derfor finnes det en god støttestruktur for å forbedre engelsken på skolen.

Språk

Selv om hovedspråket i programmet er engelsk kan noen elevene prøve å lære seg litt av et av de 11 offisielle språkene: engelsk, afrikaans, zulu, xhosa, sørlig sotho, tswana, venda, nordsotho, tsonga, swati, og ndebele.

Mat

Forskjellige kulturelle grupper har hatt sterk innflytelse på det sørafrikanske kjøkkenet. Det mest tradisjonelle er kanskje braai (grilling) som er en yndet måte å samle familie og venner på i helgene. Man kan også se innflytelse fra Nederland, Storbritannia, India og Malaysia i maten.