years-experience access-alumni-network airfare airport-pick-up assistance-with-application-process community-service-placement continuous-support cultural-trips domestic-transport emergency-support field-trips global-competence-certificate grade-transcripts host-family-placement housing individual-contact-person internship-placement language-instruction meals medical-insurance orientations-during-your-time-abroad other pre-departure-orientation product-materials re-entry-orientation school-dipolma school-materials school-placement school-transport school-uniform stipend teaching-materials vaccinations visa-and-passport-fees visa-application-assistance world-wide-presence

Forestill deg alt du kan lære og oppleve ved å bo og studere i Kina! Her blir du del av et av de mest komplekse samfunnene i verden gjennom å bo hos en vertsfamilie og gå på skole. Du bor i et typisk kinesisk hjem, og deler måltider som dumplings, vårruller og mange andre deilige lokale matvarer.

Få erfaring med å bruke skoleuniform, og ta obligatoriske kurs i mandarin, matematikk, kjemi og fysikk. På skolen er det mange gruppeaktiviteter. Kanskje blir du med i Kong Fu-fellesskapet eller kunsthåndverksmiljøet. Gjennom kinesiske klassekamerater utvikler du en forståelse av dagens kinesiske samfunn. Som AFSer får du mulighet til å bli kjent med kulturen fra innsiden, og lærer hvordan mennesker i Kina tenker, handler og lever. Les mer nederst på siden.

Endringer i avreise- og hjemreisedatoer kan forekomme. Du vil få oppdatert informasjon om dette i løpet av søknadsprosessen.

Greit å vite

  • Du må være mellom 15 år 6 måneder og 17 år 6 måneder når programmet starter.
  • Du trenger ikke å kunne kinesisk for å søke deg til Kina, men vi oppfordrer deg til å lære deg litt før du reiser.
  • Utvekslingselever kan bli plassert i alle regionene i landet. De fleste bor hos familier som tilhører middelklassen.
  • Det er vanskelig å finne vertsfamilier til søkere som har gluten- eller nøtteallergier.
  • Det vil ikke bli gitt plasser til røykere på programmet, og det er et krav av deltagere ikke røyker i løpet av året.
  • Generelle forutsetninger til godkjenning av søkere finner du her.
  • AFS Norge tar forbehold om endringer.

Les mer om Kina

Vertsfamilie og lokalsamfunn

Du vil mest sannsynlig bo øst eller sør i Kina. Noen utvekslingseleverer bor i store byer som Shanghai, Tianjin og Beijing, men de fleste bor i mindre byer, som Jiangsu, Sichuan, Anhui, Heilongjiang og Guangdong. Familier i byer bor som regel i en leilighet. Besteforeldre kan også bo hos vertsfamilien. Å tilbringe en del tid sammen med familien er forventet. Kinesere respekterer hierarki, og setter pris på ordnede sosiale relasjoner, harmoni og minimalt med konflikter.

Una piccola superstar 😎💕 #100daysleftinchina #-75

A photo posted by Stefania Imbriani (@stefaniaimbriani) on

Et innlegg delt av Marie (@mariehuinen)

Skole

Du vil sannsynligvis gå på senior 1-nivå på videregående skole, med egen timeplan for deg som utvekslingselev. Dette betyr at du vil fokusere på å lære kinesisk språk, kultur, historie, kunst og musikk med andre AFSere første halvdel av dagen. Resten av dagen har du undervisning sammen med andre kinesiske elever. Skolen i Kina varer fra mandag til fredag (ca. 07:30 til 16:30), og elevene pleier å bruke uniformer. Foreldre er veldig involvert i barnas liv og utdanning. Skoleforpliktelser og lekser prioriteres foran fritidsaktiviteter.

Språk

Kina har 55 forskjellige etniske grupper, hver med sitt eget språk eller egen dialekt. Imidlertid snakkes mandarin av mer enn 70% av kinesere (og på de fleste skoler). Du kan likevel få en vertsfamilie som snakker kantonesisk. Frivillige i AFS og skolen holder språkkurs i kinesiske de  tre første månedene av oppholdet. Du bør ha grunnleggende kunnskaper i engelsk når du drar på utveksling til Kina, og noe kunnskap om kinesisk vil være nyttig.

文化课 • culture class #nsliy #afs

Et bilde publisert av Emily Morley (@emilycmorley)

Et innlegg delt av Marie (@mariehuinen)

Mat

Kinesiske måltider består vanligvis av grønnsaker, ris, nudler og en kjøttrett. Tradisjonell kinesisk middag kan inkludere Peking-and (stekt andebryst dekket med søt hvetesaus og innpakket i en tynn pannekake), mongolsk hotpot (en kinesisk versjon av fondue), jiaozi (melboller med svinekjøtt, gressløk og løk), og deilig te. Ha det gøy med å perfeksjonere teknikken din med spisepinner, guidet av vertsfamilien din og nye venner. Vegetarisk kosthold kan være svært utfordrende i Kina, da kjøtt ofte blir brukt som en smaksforsterker, selv om det ikke serveres sammen med retten.