«Utveksling er i manges øyne et skummelt konsept. Heldigvis tok Kina meg imot med åpne armer av et behjelpelig folk. Da jeg flyttet hit var jeg ikke særlig nervøs, men usikkerheten var naturligvis stor. Jeg ante knapt hvem jeg flyttet inn til og jeg visste heller ikke hvordan lokalsamfunnet ville ta meg imot. Å flytte fra familie og venner i Norge var ingen enkel sak det heller, men jeg var sulten nok til å akseptere utfordringen. Det angrer jeg ikke på i dag.

Nå går jeg min femte måned i møte i Sør-Kina og byen Deyang. Den er ikke særlig internasjonal. Både språk og kunnskap om utlandet kan beskrives som manglende. Til tross for språket og kunnskapsnivået, møter jeg mange andre utfordringer i dagliglivet. Kommunikasjon og forståelse er kanskje de jeg trives best med. Temaer som hygiene og hygienerelaterte skikker er vanskeligere å godta. Samtidig kan man påpeke at det en fin måte å utveksle kultur på. Hygiene, mat og meninger er jo uten tvil ting som ligger til grunn for de kulturelle forskjellene vi ser verden over i dag. Poenget med utveksling er jo tross alt å få en bredere forståelse og et nytt syn på kulturene rundt oss.

Alt i alt vil jeg oppsummere de første månedene som vellykkede. Opplevelsene og forventninger jeg satte meg, har jeg stort sett oppnådd til nå. Jeg har fått smake fantastisk mat, møtt pandaer, besøkt fjell og storbyer. Ellers har jeg tatt muligheten til å gå dypt inn i en kultur vi kjenner lite til i Norge. Jeg har lært litt kinesisk, lært å lage lokal mat, lokale skikker og normer. Læringsutbyttet er stort! Kanskje større enn folk tror. Omfanget av denne reisen har rett og slett vært enormt! Dette er også ting som har fått meg til å sette enda større pris på Norge.

Til nå vil jeg virkelig anbefale Kina, og utveksling generelt. Det er lett å si ting om utveksling, men man kommer aldri til å skjønne konseptet før man prøver det selv. Det har vært min største utfordring hittil i livet, men mitt kanskje viktigste «skoleår». Et utvekslingsår er mye mer enn bare skole og det er viktig å huske at alle får sin unike opplevelse. Det betyr dine egne erfaringer som du kan ta med deg vide i livet. Jeg vil sende inn flere oppdateringer der jeg forklar litt mer om dagliglivet og hva jeg har gjort. Men først må jeg oppleve så mye som mulig!

God Jul fra Kina!»

– Robin på utveksling i Kina 🙂