years-experience access-alumni-network airfare airport-pick-up assistance-with-application-process community-service-placement continuous-support cultural-trips domestic-transport emergency-support field-trips global-competence-certificate grade-transcripts host-family-placement housing individual-contact-person internship-placement language-instruction meals medical-insurance orientations-during-your-time-abroad other pre-departure-orientation product-materials re-entry-orientation school-dipolma school-materials school-placement school-transport school-uniform stipend teaching-materials vaccinations visa-and-passport-fees visa-application-assistance world-wide-presence

På utveksling med AFS bor du hos en vertsfamilie og går på en lokal skole. Slik får du mulighet til å bli kjent med kulturen fra innsiden, og lærer hvordan mennesker i Tsjekkia tenker, handler og lever. Les mer nederst på siden.

Greit å vite

  • Du må være mellom 15 år 0 måneder og 18 år 6 måneder når programmet starter.
  • Utvekslingselever kan bli plassert i alle regionene i landet. De fleste bor hos familier som tilhører middelklassen.
  • AFS Tsjekkia kan ikke godkjenne søkere som røyker.
  • Det kan være utfordrende å finne vertsfamilier til allergikere (om du er allergisk mot husdyr).
  • Det kan være utfordrende å finne vertsfamilie til elever som krever tilpasset diett (om du er vegetarianer går det greit).
  • Du må ha stått alle fag i de siste to årene.
  • Generelle krav til godkjenning av søkere finner du her.
  • AFS Norge tar forbehold om endringer.

Les mer om Tsjekkia

Mennesker i Tsjekkia verdsetter gjerne direkte kommunikasjon, vennlighet og ydmykhet. En av tingene du vil merke i Tsjekkia er at folk sier hei og farvel til fremmede i ulike situasjoner, for eksempel i små butikker, heiser eller togkupeer. Du vil sannsynligvis bo i landlige områder i Bøhmen og Moravia, selv om noen elever også har bodd i Praha og Brno. Tsjekkiske familier har sjelden mer enn to barn og vil ønske deg hjertelig velkommen. De er vanligvis nære med den utvidete familien, og det er ikke uvanlig om du får besteforeldre som bor i samme hus. I små byer bor folk oftest i leiligheter, men liker å besøke hyttene sine i helgen.

Du vil mest sannsynlig gå på en lokal offentlig videregående skole, kalt en gymnasium, på en studieforberedende linje. De fleste klasser tar alle fag sammen.  I Tsjekkia bruker man vanligvis ikke skoleuniform, men det er vanlig at elever bytter bytter fra sko til tøfler når de kommer inn på skolen.

Et innlegg delt av RestyN17 (@restyn17)

Et innlegg delt av RestyN17 (@restyn17)

Hovedspråket i Tsjekkia er tsjekkisk. Mange snakker ganske bra engelsk, og gjerne slovakisk, polsk, tysk eller russisk i tillegg. Å kunne engelsk vil være en god ressurs i begynnelsen, og vil hjelpe deg med å lære tsjekkisk. AFS Tsjekkia vil enten organisere språkkurs de første månedene, eller gi deg materiell for å studere språket på egen hånd før utvekslingsåret ditt begynner.

Tsjekkere er glad i sine tradisjonelle retter, som er inspirert av tysk, ungarsk og polsk kosthold. Dumplings, kjøtt, poteter og ris er veldig vanlig. De fleste retter serveres med en tykk saus og grønnsaker eller surkål. Karvefrø, bacon og mye salt er vanlige smakstilsetninger. Mens kjøtt er en stor del av det tsjekkiske kostholdet, er velger stadig flere et vegetarisk kosthold.