years-experience access-alumni-network airfare airport-pick-up assistance-with-application-process community-service-placement continuous-support cultural-trips domestic-transport emergency-support field-trips global-competence-certificate grade-transcripts host-family-placement housing individual-contact-person internship-placement language-instruction meals medical-insurance orientations-during-your-time-abroad other pre-departure-orientation product-materials re-entry-orientation school-dipolma school-materials school-placement school-transport school-uniform stipend teaching-materials vaccinations visa-and-passport-fees visa-application-assistance world-wide-presence

Bli kjent med mennesker, skikker og språk i Japan, på en 5-ukers utveksling. Du vil ha 4 timer med japanskundervisning mandag – fredag, og bo hos en lokal vertsfamilie. Etter undervisningen, vil du ha mulighet til å utforske japansk kunst, mat og samfunn ved å delta på ulike aktiviteter. Du får også tilbud om å være med på turer til nærliggende historiske steder. Klassene vil være små (ca. 5-12 personer) og organisert etter nivå på språket.

Greit å vite

Japanere verdsetter ofte beskjedenhet og høflighet. De fleste familier vil forvente at du skifter fra sko til tøfler når du går inn i huset. Tradisjonell mat inneholder vanligvis kjøtt, det er få vegetarianere der. Men du får også prøvd deilige nudler, fisk og friske grønnsaker! Om du går på medisiner, har alvorlige allergier eller strenge diettrestriksjoner, er det en god idé å ta kontakt med AFS-kontoret før du søker. Kulturforskjeller, streng regulering av medisiner og lokale skikker, kan i noen tilfeller gjøre det mer utfordrende å få en plass på programmet til Japan.

Reise

Du vil dra fra Gardermoen til Tokyo sammen med andre som skal delta på programmet. Frivillige i AFS vil se dere vel avgårde. I Tokyo møtes dere og deltakere fra resten av verden, av frivillige og ansatte i AFS Japan. Etter en 4 dagers lang camp i Tokyo, reiser du videre til byen du skal bo og gå på skole i.

Vertsfamilie

Du vil trolig få vertsfamilie i eller nær Tokyo, Osaka, Hiroshima, Sapporo, Fukuoa eller Nagoya. Hvilken by du vil bo i kommer an på hvilket nivå du ligger på i japansk, siden undervisningen på ulike nivåer er i ulike byer.

Tradisjon og familieverdier er veldig viktig for japanere, akkurat som respekt for de som er eldre enn deg. Det er vanlig med «kjernefamilier» med foreldre og barn, men du kan ogdå få en vertsfamilie der tre generasjoner bor under samme tak. For flesteparten av japanske familier er det viktig å holde huset rent og ryddig, samt å være bevisste på forbruk av vann og energi.

Språkskoler

I løpet av måneden du er i Japan, vil du ha om lag 80 timer med undervisning i japansk (4 timer om dagen, 5 dager i uken). Undervisningen foregår på profesjonelle språkskoler med klasser på mellom 5 og 12 elever.  Nivået ditt i japansk vil bli testa på starten av programmet, og du blir plassert i den klassen som best passer for deg. Etter undervisningen kan du dra hjem til familien, hvor du kan praktisere språket og prøve ut deilig, hjemmelaget japansk mat.

Utforsk nærområdet

Når dagens japanskundervisning er over, får du mulighet til å delta på mange forskjellige kulturelle aktiviteter, som  ikebana (japanske blomsteroppsatser) og shodo (kalligrafi): Du kan også bli med på ulike utflukter til næliggende, historiske steder. Du får også mulighet til å utforske livet i japan på egen hånd; bli kjent med  kawaii-kulturen (et ord som brukes for å beskrive alt som er søtt), lytte til J-Pop (japansk popmusikk), og følge med på de siste trendene når det gjelder mote. Manga og anime kommer også fra Japan, du møter garantert noen otaku (hengivne fans).

Mat du vil møte på

Om du er glad i frityrstekt mat, kommer du til å elske utvalget av japansk tempura. Ellers består maten i Japan som regel av ris og nudler blandet med ferske grønnsaker, frukt, og lyst kjøtt som svin og kylling. Sjømat, både rå og grillet, er også veldig populært. Til dessert kan du prøve tradisjonell wagashi, som inkluderer herlige godbiter som mochi (en type riskake) smaksatt med en søt masse av røde bønner. Sushi, som vi kjenner det, er faktisk ikke så vanlig, men du får kanskje muligheten til å prøve det ut ved spesielle anledninger.

Les mer om Japan 

Hva er inkludert i prisen?

 • Individuell oppfølging av søknaden din. AFS Norge er tilgjengelige til å hjelpe deg underveis i søknadsprosessen, og svarer gjerne på eventuelle spørmål du måtte ha.
 • Intervju. Alle søkere skal ha et intervju som del av søknadsprosessen. Intervjuet foregår på norsk.
 • Informasjonsmateriell. Du får tilsendt informasjonsmateriell både fra AFS Norge og AFS i landet du skal reise til.
 • Forsikring. AFS har en egen helseforsikring for sine deltakere. Forsikringen gjelder fra avreise Gardermoen.
 • Oppfølging i Norge og i vertslandet. Administrasjon og eventuell individuell oppfølging både i Norge og i vertslandet er selvfølgelig inkludert. AFS-kontoret både her og i vertslandet er tilgjengelig 24 timer i døgnet i tilfelle krise.
 • Kost og losji, samt transport ved programaktiviteter.
 • Visumadministrasjon. AFS hjelper deg med å få visumpapirene i orden, og koordinerer visumsøknaden mellom deg og ambassade/konsulat. OBS! Du må selv sørge for å skaffe deg pass som er gyldig i minst seks måneder etter programslutt. Kostnaden for selve visumet er ikke inkludert.

Hva kommer i tillegg?

 • Søkergebyr (500 kr)
 • Medlemskontigent i AFS (75 kr)
 • Legesjekk og eventuelle vaksiner. I forbindelse med søknaden og deltakelse på programmet, må du innom legen, og  kanskje ta vaksiner.
 • Lommepenger
 • Reise
 • Visum. Selve kostnaden for visumet og eventuell legalisering/oversettelse av dokumenter, samt mulig reise/overnatting ved intervju på aktuell ambassade (visumintervju gjelder kun noen få land).
 • Avbestillingsavgift. AFS tilbyr en frivillig avbestillingsavgift. Avbestillingsavgiften er på 1500 kr., og må betales samtidig som innbetaling av garantibeløpet. Betalt avbestillingsavgift gir rett til refusjon av innbetalt deltakeravgift, med fradrag av garantibeløpet, dersom man blir forhindret fra å dra på grunn av alvorlig sykdom/dødsfall i nærmeste familie. Legeattest må fremvises.

Greit å vite

 • Du må være mellom 15 år 0 måneder og 18 år 0 måneder når programmet starter.
 • Du bør forstå noe grunnleggende japansk for å delta på programmet (nivå N5 (det enkleste) i JLPT:
  • Du bør kunne lese og forstå typiske uttrykk og setninger på hiragana, katakana, og grunnleggende kanji.
  • Du bør kunne lytte og forstå samtaler om enkle temaer fra dagliglivet og i klasserommet, og kunne plukke opp grunnleggende informasjon fra korte samtaler om man snakker sakte.
 • AFS Japan kan ikke godkjenne søkere som er laktoseintolerante, glutenintolerante eller vegetarianere, da det gjør det svært utfordrende å finne vertsfamilie.
 • Fordi vertsfamiliene i Japan vil spise variert mat, er det viktig at søkere er innstilt på å spise ny mat.
 • Kulturforskjeller, streng regulering av medisiner og lokale skikker, kan i noen tilfeller gjøre det mer utfordrende å få en plass på programmet, om du går på medisiner.
 • Det er utfordrende å finne vertsfamilier til søkere med allergier.
 • Tatoveringer og piercinger er som regel ikke tillatt.
 • Høye AFSere bør også merke seg at japanske hus og leiligheter er små, og møblene og sengene kan være smale og korte. Derfor kan AFS Japan kun godkjenne søkere som er lavere enn 190 cm og veier under 100 kg.

AFS Norge tar forbehold om endringer.