years-experience access-alumni-network airfare airport-pick-up assistance-with-application-process community-service-placement continuous-support cultural-trips domestic-transport emergency-support field-trips global-competence-certificate grade-transcripts host-family-placement housing individual-contact-person internship-placement language-instruction meals medical-insurance orientations-during-your-time-abroad other pre-departure-orientation product-materials re-entry-orientation school-dipolma school-materials school-placement school-transport school-uniform stipend teaching-materials vaccinations visa-and-passport-fees visa-application-assistance world-wide-presence

På utveksling med AFS bor du hos en vertsfamilie og går på en lokal skole. Slik får du mulighet til å bli kjent med kulturen fra innsiden, og lærer hvordan mennesker i Irland tenker, handler og lever. Les mer nederst på siden.

 • På dette programmet vil du dele vertsfamilie med en annen internasjonal utvekslingsstudent, fra et annet land enn deg selv.
 • Du kan bli plassert over hele Irland, men vertsfamiliene på programmet bor ofte ute i små byer eller ute i distriktene. Noe offentlig transport finnes i de fleste byer, men tilbudet er ofte veldig begrenset i mindre byer og i distriktene. Å engasjere seg i aktiviteter på skolen eller i det lokale miljøet er de beste måtene å møte og bli kjent med folk på.
 • Vertsfamiliene på dette programmet til Irland mottar en liten økonomisk kompensasjon (non-commercial hospitality allowance.) De vil likevel gjennomgå en søknadsprosess, inkludert intervju, og velges ut basert på deres interesse i utveksling og deres evne til å sørge for et positivt miljø for studenten som bor hos dem.
 • I tillegg til søknadsgebyret må deltagere selv dekke skolepenger, transport til og fra skolen, skoleuniform, skolebøker og -utstyr, skap og skolemat.

Endringer i avreise- og hjemreisedatoer samt betingelser kan forekomme. Du vil få oppdatert informasjon i løpet av søknadsprosessen.

Greit å vite

 • Du må være mellom 15 år 0 måneder og 17 år 8 måneder når programmet starter.
 • Skoler i Irland vil ikke tillate piercinger i ansiktet, langt hår på gutter, ansiktshår hos gutter eller unaturlig hårfarge.
 • Det kan være utfordrende å finne vertsfamilier for veganere, samt ved cøliaki og laktoseintoleranse.
 • Det er viktig at du kan dokumentere at du har god fysisk og psykisk helse og ikke lider av noen alvorlige sykdommer. Dersom du har eller har hatt spiseforstyrrelser, har diabetes, astma/allergi, eller andre kroniske sykdommer, trenger vi så mye informasjon rundt dette som mulig for å kunne behandle søknaden din. I tilfeller der man har vært alvorlig fysisk eller psykisk syk eller hatt spiseforstyrrelser, er det viktig at man kan dokumentere at man er friskmeldt før utvekslingen starter.
 • De fleste irske skoler er katolske, ofte drevet av nonner eller prester, men alle er velkomne uavhengig av tro og religion. Dersom du ikke ønsker å delta i religiøs undervisning (normalt 1-2 timer i uka) må du informere om dette under søknadsprosessen.
 • Generelle krav til godkjenning av søkere finner du her.
 • Dette programmet er i samarbeid med EIL Irland.
 • AFS Norge tar forbehold om endringer.

Vertsfamilie og samfunn

Det finnes ingen «typisk» vertsfamilie – familien kan bestå av en eller to foreldre, med eller uten barn. Mange irske familier har nær kontakt med utvidet familie, og slekt og utvidet familie er viktig i irsk kultur. De fleste vertsfamilier er konservative i sin livsstil, spesielt når det gjelder sex, alkohol og narkotika. Religiøse aktiviteter spiller en viktig rolle for mange irske familier. Selv om ikke du er religiøs forventes det at du er respektfull overfor familiens og andres religiøse tilknytning. Det er også anbefalt at du deltar på i det minste noen av aktivitetene, ettersom dette kan være en god måte å skaffe seg venner på, øve på språket på og se og delta på en viktig del av den irske kulturen.

Generelt forventes ungdom å bidra til med husarbeid hjemme, og vertsfamiliene forventer at du som utvekslingselev deltar i hjemmet på lik linje med resten av familiemedlemmene. Mange familier er ofte opptatte med jobb, sport og ulike aktiviteter, og på grunn av travle hverdager er det ikke alle familier som spiser måltider samler. Det er vanlig å spise måltider foran TVen. Lokalbefolkningen liker ofte å være sosiale og finne på ting i helgene, for eksempel delta på/se på sport eller gjøre aktiviteter som å gå på kino eller bowling. Nasjonalsportene i Irland er gaelic football og hurling.

Skole

Du vil gå på en offentlig skole. Flertallet av skolene i landet er basert på kjønn – altså vil du sannsynligvis gå på enten ren jenteskole eller ren gutteskole. Det er obligatorisk å bruke skoleuniform på de aller fleste skoler.

Skoledagene varer som regel fra kl. 08.50 til kl. 15.45, men kan variere noe fra skole til skole. Mange skoler har ikke undervisning på ettermiddagstid på onsdager. Obligatoriske fag og tilgjengelige valgfag varierer fra skole til skole og hvilket trinn man plasseres på. Nesten alle skoler har programmer for sportslige, sosiale og kulturelle aktiviteter enten i løpet av/ etter skoledagen eller i helgene. Slike aktiviteter varierer, og kan inkludere at fra fotball og svømming til teater, quizzer og utflukter (excursion).

Språk

Alle i Irland snakker engelsk, men irsk er også et offisielt språk i landet. Mens offentlige dokumenter og veiskilt er skrevet på begge språkene, er det bare i enkelte områder av landet at irsk brukes i dagligtale, for det meste i avsidesliggende områder. Irsk er et obligatorisk skolefag for irske skoleelever, men utvekslingselever er ofte fritatt fra dette.

Mat

Irer spiser mye potet, og tilbereder dem på en rekke forskjellige måter – og de servere gjerne tre ulike typer potet på en gang. Det er også vanlig å spise mye kjøtt- og melkeprodukter, ris og pasta. Te er også en viktig komponent i det irske kjøkkenet. Faktisk drikker irer mer te per person enn det britene gjør og det er vanlig å alltid bli bedt på en kopp te når en besøker noen. Befolkningen i Irland setter pris på både tradisjonelle måltider og mer «gourmet». Selv om det spises mye kjøtt har man i senere år sett en økning i vegetarianere og vegetarianske muligheter.