years-experience access-alumni-network airfare airport-pick-up assistance-with-application-process community-service-placement continuous-support cultural-trips domestic-transport emergency-support field-trips global-competence-certificate grade-transcripts host-family-placement housing individual-contact-person internship-placement language-instruction meals medical-insurance orientations-during-your-time-abroad other pre-departure-orientation product-materials re-entry-orientation school-dipolma school-materials school-placement school-transport school-uniform stipend teaching-materials vaccinations visa-and-passport-fees visa-application-assistance world-wide-presence

På utveksling med AFS bor du hos en vertsfamilie og går på en lokal skole. Slik får du mulighet til å bli kjent med kulturen fra innsiden, og lærer hvordan mennesker i Bosnia-Hercegovina tenker, handler og lever. Les mer nederst på siden.

Greit å vite

  • Du må være mellom 16 år 0 måneder og 18 år 6 måneder når programmet starter.
  • Mange røyker i Bosnia-Hercegovina så det kan bli vanskelig å bli plassert i et ikke-røyker hjem.
  • Det er vanskelig å finne vertsfamilier til vegetarianere og veganere.
  • Du kan bli plassert hvor som helst i landet.
  • AFS Norge tar forbehold om endringer.

Vertsfamilie og samfunn

Du vil sannsynligvis bli plassert i en liten by eller et landlig område i Bosnia. Mange mennesker bor sammen med sin utvidede familie, og det er vanlig at besteforeldre skal ta vare på barn mens foreldrene jobber. Vertsfamilien din vil hjelpe deg med å finne aktiviteter i byen, inkludert sport, musikk og lignende aktiviteter, som er en god måte å møte mennesker og få venner med. Et håndtrykk eller et kyss på kinnet etterfulgt av en enkel «hei» er hilsenskikkene for å ønske deg velkommen i ditt nye samfunn.

Skole

Du vil sannsynligvis gå på et gymnasium, som er en typisk videregående skole. Skolen går fra mandag til fredag, vanligvis i to skift. En uke vil du ha klasser fra kl. 08.00 til 14.00, den andre fra kl. 14.00 til 20.00. Klassestørrelsen varierer fra 20 til 30 studenter. Noen skoler har klubber for musikk, sport, kunst og drama som for det meste holdes på lørdager. Du kan også få mulighet til å delta på skoletur som varer i en dag eller en helg,  til andre steder i landet eller til nabolandene.

Språk

Bosnia-Hercegovina har tre offisielle språk: bosnisk, serbisk og kroatisk. Det kan høres ut som mye å huske, men ikke vær bekymret, når du lærer et av disse språkene, kan du i utgangspunktet forstå dem alle. Du vil også benytte deg av de intensive språkkursene som tilbys i de to første månedene av oppholdet ditt.

Mat

Bosnisk mat er relatert til tyrkisk, gresk og andre tidligere osmanske og middelhavsretter. De fleste familier sier Prijatno (nyt måltidet) før de begynner å spise. Typiske retter inkluderer ćevapi (grillet, hakket kjøtt), pita (en kake fylt med kjøtt, potet, ost, spinat eller gresskar), dolma (grønnsaker fylt med kjøtt og ris) og baklava (en kake med sukker sirup) til dessert. Måltider inneholder også ofte biff, lam og poteter. I tillegg drikkes det mye kaffe og te gjennom hele dagen.