Tsjekkia er kjent for sin støtte til forfattere, kunstnere og den bohemske livsstilen. Utenfor den historiske hovedstaden Praha, finner du et landskap fullt av gårder og skoger, landsbyer og slott. De vakre fjellkjedene, elvene, vingårdene og gårdsområder, kombinert med byer og eventyrlandsbyer, legger til rette for en unik opplevelse der du blir bedre kjent både meg deg selv og en ny kultur.

Tsjekkiske tenåringer liker å tilbringe fritiden utendørs: fotturer, sykling og svømming om sommeren eller på ski om vinteren. Du bør ikke gå glipp av muligheten til å bli med på fritidsaktiviteter etter skolen, som sport, drama eller IT. Tsjekkiske tenåringer liker også som ungdom flest å tilbringe med venner og gå ut sammen.

 

AFS Tsjekkia

Tsjekkias Ambassade i Norge

Les mer om Tsjekkia

Folk og samfunn

Mennesker i Tsjekkia verdsetter gjerne direkte kommunikasjon, vennlighet og ydmykhet. En av tingene du vil merke i Tsjekkia er at folk sier hei og farvel til fremmede i ulike situasjoner, for eksempel i små butikker, heiser eller togkupeer. Du vil sannsynligvis bo i landlige områder i Bøhmen og Moravia, selv om noen elever også har bodd i Praha og Brno. Tsjekkiske familier har sjelden mer enn to barn og vil ønske deg hjertelig velkommen. De er vanligvis nære med den utvidete familien, og det er ikke uvanlig om du får besteforeldre som bor i samme hus. I små byer bor folk oftest i leiligheter, men liker å besøke hyttene sine i helgen.

Skole

Du vil mest sannsynlig gå på en lokal offentlig videregående skole, kalt en gymnasium, på en studieforberedende linje. De fleste klasser tar alle fag sammen.  I Tsjekkia bruker man vanligvis ikke skoleuniform, men det er vanlig at elever bytter bytter fra sko til tøfler når de kommer inn på skolen.

Et innlegg delt av RestyN17 (@restyn17)

Et innlegg delt av RestyN17 (@restyn17)

Språk

Hovedspråket i Tsjekkia er tsjekkisk. Mange snakker ganske bra engelsk, og gjerne slovakisk, polsk, tysk eller russisk i tillegg. Å kunne engelsk vil være en god ressurs i begynnelsen, og vil hjelpe deg med å lære tsjekkisk. AFS Tsjekkia vil enten organisere språkkurs de første månedene, eller gi deg materiell for å studere språket på egen hånd før utvekslingsåret ditt begynner.

Mat

Tsjekkere er glad i sine tradisjonelle retter, som er inspirert av tysk, ungarsk og polsk kosthold. Dumplings, kjøtt, poteter og ris er veldig vanlig. De fleste retter serveres med en tykk saus og grønnsaker eller surkål. Karvefrø, bacon og mye salt er vanlige smakstilsetninger. Mens kjøtt er en stor del av det tsjekkiske kostholdet, er velger stadig flere et vegetarisk kosthold.